După ce a promis luni la rând că va construi o autostradă care să lege Banatul de sudul ţării, acum Ministerul Transporturilor anunţă că are bani doar să realizeze un drum expres pe această distanţă. Modificarea apare în noul masterplan de transport.
Drumul expres va pleca de la intersecţia cu autostrada A1 şi va merge spre Lugoj, Caransebeş, Orşova, Drobeta Turnu Severin şi se va opri la Craiova. Au fost cosntruiți deja 10 kilometri, dar ca parte din autostrada A6. Mai sunt de realizat alţi 236 de kilometri. Potrivit masterplanului de transport, costul lucrărilor se ridică la 1,8 miliarde de euro.
Şoferii nu au primit cu bucurie vestea că guvernanţii renunţă la autostrăzi în favoarea drumurilor expres.S-au săturat şi de promisiuni. De 25 de ani, autorităţile se laudă cu şosele rapide menite să lege România de Europa: ”Orice face Ministerul Transporturilor, noi tot mergem încet. Or dat la alţii, or furat banii de la autostradă”, ”Din moment ce ai autostrăzi, e mult mai uşor de circulat, nu e aşa aglomeraţie. Chiar am afost până în Germania. 1.000 de km i-am făcut în 10 ore. Aici, până la Constanţa faci 10 - 15 ore”, ”Nouă ne trebuie autostrăzi. Pe autostrăzi se circulă bine-bine. Aşa, fără autostrăzi mergem 80, 70, 30 de kilometri şi se termină autostrada, apoi ne învârtim ca oile”.
Lăţimea carosabilului este principala diferenţa dintre o autostradă şi un drum expres. Pe drumul expres nu există benzi de urgenţă sau spaţii de servicii. De asemenea, şoferii nu găsesc parcări sau benzinării. Mai mult, pe un drum expres se circulă cu 120 de km/h, în timp ce pe autostradă poţi rula cu 130 de km/h.
”Drumul normal, care e european îl lărgesc şi îi mai pun o bandă sau două benzi. Exact cum ai face autostradă, dar nu ai o bandă de rezervă. Mută banii dintr-o parte în alta. Atenţie! Ne-au cerut 7 cenţi acciza, ne-au spus că ni ia pentru autostradă, nu pentru drumuri exprese. Ar trebui să ni dea înapoi că au minţit că ne fac autostrazi”, spune Miron Sporea, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale a Transportatorilor.
Guvernul renunţă şi la construirea unei autostrăzi care să lege Timişoara de Moraviţa şi de Serbia, aşa cum promitea Victor Ponta vara aceasta. Masterplanul de transport stabileşte ca până în anul 2030 să se construiască 480 de kilometri de autostrăzi, cu 5 miliarde de euro, şi 2.400 de kilometri de drumuri expres, cu 18,7 miliarde de euro.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: George Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche