Octavian Stana are 28 de ani și este de profesie inginer. Ideea de a strânge dopuri pentru o cauză nobilă a preluat-o de la străini. Peste graniţă, practica este una de succes. ”La început am fost sceptic, doar eu si familia strângeam, și cum pot să strâng atât de multe dopuri? Dar am reușit, încetul cu încetul, de la familie, la prieteni, la rude, la cunostințe”, ne spune iniţiatorul campaniei
La doar câteva luni de la demararea campaniei, o adevărată rețea se formase în jurul lui Octavian. Sute de oameni au fost receptivi la scopul nobil. Au adunat la rândul lor şi dop cu dop, în aproximativ un an, în cifre, bilanțul a fost uimitor: 500 de kilograme, adică aproximativ 250 000 de dopuri.
”La început, a fost o promovare gen între prieteni, la un suc, la o plimbare, M-au întrebat ce fac cu dopurile, că eu tot le luam de la sticle. Asta a fost prima parte de promovare, după aceea, am hotărât să fac un grup pe Facebook, numit Dopuri pentru o cauză”, afirmă Octavian Stana.
Albe, roșii, albastre sau verzi, împachetate în sacoșe, saci sau cutii, în fiecare săptămâna ajungeau la Timișoara dopuri din celelate județe ale țării. Impresionate de poveste au fost și câteva tinere din Râmnicu Vâlcea, angajate ale unui salon de înfrumusețare.
După ce au fost adunate cele aproximativ 500 de kilograme de dopuri, o companie privată din Buzău le-a preluat și a dat în schimb banii necesari pentru cumpărarea unui scaun cu rotile. Raluca Tofan, o tânără în vârstă de 22 de ani, are nevoie de el. Imediat după ce s-a născut medicii au diagnosticat-o cu tetrapareză spastică, o afecţiune care a condamnat-o la invaliditate. Căruciorul pe care îl deţinea nu era însă potrivit pentru boala ei.
”În prima faza, în primul moment, nu am crezut nici eu”, afirmă Raluca. Bunica Ralucăi este cea care o îngrijeşte. A primit cu bucucrie vestea că nepoata va avea un cărucior adaptat nevoilor ei. ”Este ceva extraordinar când cineva te ajută, când te înțelege și te ajută. M-am bucurat enorm, pentru că Raluca are un căruț, dar nu este stabil, nu e așa de bun. și eu cobor scările cu ea, de la etaj. Și numai mă rog de vecini să mă ajute, uneori vor, uneori nu. Le mulțumesc la toată lumea, și la domnul care s-a ocupat de cazul Ralucăi, pentru că e nemaipomenit, nu am cuvinte să îi mulțumesc, până la Dumnezeu și înapoi”, spune Daniţa Menghe.
Iniţiatorul campaniei spune că, în perioada umătoare, va începe o nouă rundă de colectare, pentru un alt caz.
reporter: Adina Iriza
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche