Mihai este în clasa XI-a şi a studiat mecatronica. Bacalaureatul este la un an distanţă, dar el se gândeşte deja la posibilitatea de a lucra în domeniu, imediat după finalizarea studiilor. „Acum sunt foarte obișnuit cu munca, nu mi-e frică de ea dar tot o să învăț mai mult de acum înainte", spune el.
Şi colegii lui Mihai lucrează cot la cot cu el şi cu echipa firmei. Iar acolo învaţă să muncească, să fie responsabili şi să câştige bani pentru munca depusă, lucruri care la şcoală nu se predau.
Maiştrii îi supraveghează pe liceeni şi le dau o mână de ajutor, pentru a se integra rapid în mediul de lucru. „Scopul nostru este de a integra din școală în producție și acest lucru se întâmplă acum. Copiii s-au adaptat foarte rapid la condițiile de lucru, au văzut disciplina tehnologică, s-au format echipe și prietenii deja", a declarat Vasile Şulea pentru Digi24 Timișoara .
Compania care i-a primit în practică le-a urmărit tinerilor progresul profesional.„Este un capitol unde mai trebuie lucrat și aici încercăm, pe baza colaborărilor, pe care le avem cu mediul de învățământ să atenuăm această diferență pentru că ea într-adevăr există.", ne precizează Adrian Alpredi, manager de resurse umane.
Parteneriatele cu agenţii economici le dau ocazia instituţiilor de învăţământ să trimită elevii în practică pentru a învăţa ceea ce programa şcolară nu le oferă. Adriana Anton, directorul Grupului Școlar Industrial Electrotimiș, e de părere că „partea de teorie sigur că e normal să cuprindă mai multe subiecte de ordin general, pentru că nu îi pregătești pentru un anume agent economic ca să învețe doar strict anumite teme, necesare pentru a-și desfășura activitatea în firma respectivă."
Agenții economici din Timișoara vor continua să primească în practică elevi de la liceele de profil tehnologic. O nouă serie va călca și în această toamnă pragul unei firme de automotive.