La ora 10 s-a dat alarma. Conform scenariului, o tânără în vârstă de 16 ani, care se afla în Peştera Ponicova, din judeţul Mehedinţi, s-a rănit la un picior, motiv pentru care deplasarea acesteia era imposibilă. Au fost alertaţi imediat medici, specializaţi în speologie, asistenţi SMURD, dar şi cunoscători ai peșterii.
”Putem pune targa uşor, acolo, avem loc, aveţi loc, o punem aşa!” Mai mulţi salvatori s-au îndreptat către victimă, iar o altă echipă s-a ocupat de pregătirea terenului, pentru ca aceasta să fie transportată în siguranţă.
După parcurgerea a 500 de metri în interiorul peşterii, echipa de medici şi speologi a ajuns la victimă. Primul pas a fost să amenajeze un punct cald, pentru ca tânăra să nu intre în şoc hipotermic. Echipa anunţă stabilizarea victimei: ”Victima este în punctul cald, piciorul este bandajat, aşteptăm să se echipeze restul peşterii”.
După trei ore în care au fost montate tiroliene, terenul a fost pregătit pentru transportul victimei la suprafaţă. Traseul nu a fost deloc unul uşor. Din cauza terenului anevoios, transportul victimei a devenit dificil, pe cale terestră, iar salvatorii au apelat la o tiroliană: ”Să vă pregătiţi... voi o ridicaţi acum!”
După ce a fost scoasă din apă şi transportată mai bine de 200 de metri pe o targă, victima va fi urcată pe o tiroliană până va ajunge la următoarea echipă. Între timp, cei care au purtat victima, o iau la pas pentru a ajunge la următoarea destinaţie.
”Noi am avut de parcurs un teren plat al peşterii, care este întotdeauna mai puţin tehnic, dar cel mai solicitant, pentru că a trebuit să transportăm”. După încă trei sute de metri, victima a fost scoasă din peşteră, dar echipele întâmpină un nou obstacol.
Traseul în peşteră este foarte greu accesibil, făcând practic imposibil traseul cu targa. Victima a fost preluată de salvatori bine echipaţi şi transportată prin galerii foarte strâmte aflate chiar deasupra acestei stânci. Următorul pas va fi coborârea cu o nouă tiroliană: ”Hai că merge, scuturaţi coarda”.
Punctul culminat al operațiunii de salvare a fost transportarea victimei cu ajutorul unei tiroliene, la înălțime, prinrtre stânci. Momentul a necesitat mare atenţie: ”Filează, filează...tracţiune!”.
Încă 100 de metri de traseu pe o cărare extrem de îngustă prin pădure, apoi victima a fost predată echipajului SMURD, aflat la finalul drumului: ”Este vorba de o fată care în jurul orei 9 a căzut de la acelaşi nivel”.
Exerciţiul a fost un succes, spun organizatorii. ”Ne-am încadrat în timp, cel mai important, nimeni nu s-a accidentat, tehnicile, s-a demonstrat că sunt chiar omogene la nivel european, totul a ieşit ok”, spune Tudor Rus, directorul tehnic al SalvaSpeo România.
O astfel de acţiune poate dura ore sau chiar zile în şir, din cauza traseului din peşteri, de cel mai multe ori greu accesibile. Importantă este colaborarea între serviciile de urgenţă.
”Din păcate, în momentul de faţă, serviciul Salvamont nu este integrat în sistemul de urgenţă. Să se reglementeze această situaţie şi în toate judeţele din ţară, acest serviciu să fie integrat, inclusiv în planul roşu”, precizează Cristian Cristorean, medic specialist în medicină de urgenţă şi speolog.
Congresul speologilor se va încheia duminică. Pe parcursul celor trei zile vor avea loc alte demonstraţii de salvare subacvatică, sesiuni de lucru, prezentare de lucrări ştiinţifice şi schimb de experienţă între participanţii din România şi cei din străinătate.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche