De la începutul acestui an, de la adăpostul administrat de Primăria Timișoara au plecat 34 de câini. Opt au fost adoptaţi ieri, iar astăzi încă patru. E un semn pozitiv, spun autorităţile, dar insuficient. Alți aproape 400 așteaptă un posibil ajutor. Sunt şanse mari ca unii să fie salvaţi de patronii adăposturilor particulare, acolo unde legea eutanasierii nu se aplică.
”De la adăpostul Primăriei am luat 100- 102 câini, care sunt încă în adăpost, la Danyflor, pentru că au fost vaccinați, deparazitați intern și extern. Așteptăm 14 zile, să vedem reacția vaccinului și după aceea vor fi aduși în adăpostul nostru”, spune Romulus Sale, președintele Asociației "Casa Câinelui" Timișoara.
"Casa Câinelui" este doar una din asociaţiile care încearcă să salveze cât mai mulți câini. Cereri de adopţie există şi din partea altor ONG-uri. Atenție, însă. Patrupedele scapă de la eutanasiere doar dacă sunt adoptate cu acte în regulă. Nu este suficient dacă sunt ”rezervate” pe internet.
”Rezervarea unui câine se poate face neoficial. O persoană vede poza câinelui e un site și spune că ar vrea câinele respectiv, dar, până în momentul când vine și ne depune cererea pentru câinele respectiv, nu este al lui”, afirmă Ionel Pușcaș, directorul Danyflor Timișoara.
Edilul orașului Nicolae Robu spune că s-a intrat în perioada în care este permisă eutanasierea câinilor fără stăpân și că Primăria Timișoara nu va face altceva decât să aplice legea. Nici muncipalitatea, dar nici reprezentanții adăpostului nu au putut, însă, să înainteze o dată la care se va trece efectiv la uciderea animalelor.
reporter: Ioana Sapianu
operator: George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche