„S-au rupt acolo plăcile de gard și-o venit val, valuri, până dimineață la 4 și 20 n-am închis un ochi”, explică o localnică.
Triști, dar deciși să își refacă viața, oamenii au trecut la treabă. Au recuperat ce se putea din casele inundate și au scos noroiul din camerele acoperite de ape.
„Aruncăm tot, ce-i mai bun le spăl, restul la gunoi, că nu avem ce face. Găini or murit câteva, dar alea nici nu le mai băgăm în seamă”, spune un vecin.
Cea mai grav afectată localitate a fost Peștișu Mare, acolo unde aproape toate gospodăriile au fost inundate în urma unei viituri al cărei nivel a depășit un metru și jumătate. Au fost case din care proprietarii nu mai pot recupera acum nimic.
„Uită-te cum arată, tot s-o... [ați mai apucat să salvați ceva?] Nimic, aruncăm tot”, arată o localnică.
„Tot, canapea, colțar, tot ce am avut pe-aici îi praf”, arată, cu ochii în lacrimi, o locuitoare a comunei.
Viitura a rupt poduri, copaci, a acoperit de ape grădini și terenuri agricole, dar și o porțiune din drumul care leagă Deva de Hunedoara. Ieri, timp de 2 ore circulația a fost complet blocată. 200 de persoane din zonă s-au autoevacuat, iar alte 80 au fost scoase din casele inundate de către pompieri cu bărci pneumatice.
„Valea Petacului s-a umflat atât de tare și apa a venit cu asa putere, încât a rupt copacii și podul de beton care face legătura cu mai multe case din satul Josani” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
În sprijinul oamenilor au acționat încă din timpul nopții zeci de pompieri. Au continuat să amenajeze diguri pentru ca apa să nu se reverse și mai tare și au păzit de asemenea caselor din care fuseseră evacuate peste 280 de persoane. Munca pompierilor a continuat și astăzi.
„De la primele ore ale dimineții, peste 120 de pompieri cu peste 30 de motopompe acționează pentru evacuarea apei din casele, curțile și anexele oamenilor. A fost afectată localitatea Peștișu Mare în principal, pe lângă aceasta fiind afectate alte 13 localități care însumează undeva la peste 200 de case”, precizează Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.
În paralel, alți 170 de pompieri ajutați de colegi din Alba, Bihor și Gorj lucrează și acum la evacuarea apei din alte 300 de gospodării inundate la începutul săptămânii în partea de nord a județului.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș