„Aceasta este rampa ilegală descoperiă de ecologişti. Aceştia spun că gunoaiele menajere şi resturile de materile de construcţii s-au adunat aici în mai mulţi ani. Cel mai grav este faptul că rampa a înaintat deja 150 de metri în Dunăre” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.
Rampa ilegală se află pe proprietatea privată a unui localnic. Acesta susţine că nu a ştiut că depozitarea sacilor este ilegală şi că responsabilii au profitat de naivitatea lui. Organizaţia GEC Nera, cea care a descoperit rampa, susţine că fauna şi flora Dunării ar putea fi afectate de deşeurile deversate aici.
„Ele pot conţine şi deşeuri periculoase provenite de la diferiţi furnizoti de deşeuri care vor să scape de ele. Unde poţi să le ascunzi mai bine decât în Dunăre?! Există posibilitatea ca aceste deşeuri să conţină deşeuri periculoase, care pot avea un efect devastator asupra florei şi faunei din Dunăre”, susține Cornel Sturdza preşedintele GEC Nera.
Vinovată pentru situaţie este societatea de salubritate din Moldova Nouă. Aceasta a primit 40.000 de lei amendă de la Garda de Mediu pentru depozitarea deşeurilor pe malul Dunării.
„Comisariatul Judeţean Caraş – Severin al Gărzii Naţionale de Mediu a sancţionat contravenţional operatorul de salubrietate SC IONELA SRL, care a realizat ilegal această rampă. Aceeași institutie a dispus ca SC IONELA SRL să transporte eşalonat deşeurile într-un depozit autorizat”, se arată în răspunsul Gărzii de Mediu Caraş-Severin.
Pe fir a intrat şi Administraţia Bazinaă de Apă Banat, cea care răspunde de Dunăre. Angajaţii de la Ape au impus firmei de salubritate să iginiezeze malul fluviului.
„S-au impus măsuri, măsuri atât în ceea ce privește responsabilitatea Primăriei Moldova Nouă dar și operatorului de salubritate „Ionela SRL”. Pentru operatorul de salubritate, măsura a fost ca toate aceste deșeuri clandestine să fie curațate. Să fie luate de pe terenul respectiv iar în ceea ce privește primăria Moldova Nouă, aceasta are datoria să ne informeze”, precizează Sorina Neaga, purtătorul de cuvânt al ABA Banat.
S-a ajuns în această situaţie, spun autorităţile locale care au contract cu firma de salubritate, pentru că deponeul ecologic al judeţului Caraş-Severin nu este deschis încă şi nu există locuri amenajate pentru depozitarea deşeurilor.
„[V-aţi interesat de ce a recurs SC Ionela SRL la această metodă?] Pentru că rampa unde depozitam la Reşiţa a fost închisă. Ei declară abuziv de primăria Reşiţa şi neavând altă soluţie au fost nevoiţi undeva să îl depoziteze temporar. A fost doar o depozitare temporară”, explică Adrian Torman, primarul oraşului Moldova Nouă.
Firma de salubritate susţine însă că acuzaţiile sunt nefondate şi a contestat deja în instanţă amenda primită de la Garda de Mediu.
„Societatea noastră a contestat amenda, dat fiind faptul că nu este temeinică şi nici legală. Nu deţinem acel spaţiu în proprietate, locul nu ştimunde este. La controlul efectuat nu a fost prezent niciun reprezentant al societăţii noastre pe teren cu comisarii. Noi am afirmat că nu am înfiinţat niciun depozit temporar”, adaugă Alina Sterian, asistent manager al firmei de salubritate.
Indiferent de ce decide instanţa, autorităţile din Moldova Nouă au termen ca până la 1 august să ecologizeze perimetrului rampei ilegale.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Șoșdean