Catetere urinare pentru bolnavii paralizați, netransportabili sau victime ale accidentelor vasculare – acestea sunt dispozitivele disputate de spitalul din Hunedoara și de Casa Județeană de Sănătate. Potrivit medicilor, cateterele sunt vitale în cazul pacienților care au probeme urinare, ce pot duce în final la septicemie sau chiar deces.
„Aceste dispozitive medicale, așa cum este trecut și în ordinul casei, în legislația în vigoare, sunt cele mai sigure dispozitive care se pot folosi pentru a preveni infecțiile urinare, infecții urinare care de cele mai multe ori creează complicații”, spune medicul Carolina Radu.
În urma unui control efectuat în luna aprilie, reprezentații CJAS Hunedoara au stabilit că în cursul anului trecut medicii neurologi de la spitalul Alexandru Simionescu au prescris peste 7500 de astfel de catetere fără a avea și avizul unui specialist urolog. Au decis așadar să recupereze de la unitatea medicală 676 de mii de lei.
„Pentru a putea prescrie un astfel de dispozitiv, medicul trebuia să respecte un protocol impus de ministerul sănătății, lucru care nu s-a întâmplat. Medicul specialist nu avea dreptul să facă un referat de necesitate dacă nu îndeplinea acel protocol”, explică și Ovidiu Bândea, purtătorul de cuvânt al CJAS Hunedoara.
Conducerea spitalului spune în schimb că medicii doar au recomandat aceste dispozitive, care au fost apoi aprobate chiar de către o comisie de la Casa de Asigurări de Sănătate. Suma imputată CJAS a fost contestată de unitatea sanitară.
„În ultimul an s-au dat e adevărat foarte multe recomandări, dar niciodată acea comisie n-a scos în evidență niciun fel de problemă și n-a respins nicun dosar. Evident că medicii noștri au crezut că lucrează corect. Pacienții cu grave probleme de sănătate nu vor mai putea beneficia niciodată de astfel de catetere”, adaugă Nicolae Ștefan, managerul Spitalul Municipal Hunedoara.
„În prezent, se află o comisie care analizează această contestație a spitalului din Hunedoara, se va da un răspuns spitalului, care are dreptul la rândul său să apeleze la comisia de arbitraj”, precizează Ovidiu Bândea, purtătorul de cuvânt al CJAS Hunedoara.
Potrivit medicilor, un pacient are nevoie de cel puțin 3 asemenea catetere în fiecare zi. Dacă unii bolnavi trebuie să le folosească doar temporar, sunt și pacienți care depind de ele întreaga viață. Pentru un singur cateter, casa de sănătate decontează 9 lei.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș