La aproape un secol de viață, maestrul nu lasă din mână această meserie. Acompaniat de sopranele Nicoleta Colceiar și Diana Chirilă de la Opera Națională din Timișoara, Ladislau Roth a susținut un concert de pian la Teatrul Municipal din Lugoj, intitulat „De la Ierusalim la Viena”.
Ladislau Roth s-a născut în Satu Mare într-o familie de evrei, iar la 12 ani s-a mutat la Timișoara. 1944 avea să fie anul care l-a marcat. A fost deportat la Auschwitz de naziști. Lagărele de muncă fortață i-au pătat frumoasele amintiri ale tinereții.
„Într-un mod foarte rapid am ajuns cu toții în așa zise getouri, adică îngrădiți și câte trei, patru familii într-o cameră. Este o perioadă foarte, foarte tristă de care nu m-am putut debarasa nici în ultimii 50 de ani”, povestește Ladislau Roth.
Întors în România, Roth a fost numit prim-dirijor al Operei Române din Timișoara. A dirijat peste 700 de spectacole, iar după șapte ani a plecat în Israel.
„Eu la Timișoara, de la început și până la plecarea mea am făcut 118 spectacole de Traviata. Așa că... nu mai vreau să aud Traviata în viața mea”, spune, râzând, dirijorul.
După ce a plecat din România a susținut concerte în Africa de Sud, Copenhaga, Salzburg și America.
„Perioada cea mai lungă a fost Mexico City. Aproape 11 ani”, adaugă Roth.
După Revoluția de la 1989 a reluat concertele în România. La aproape un secol de viață, maestrul nu renunta la ceastă meserie. Acompaniat de sopranele Nicoleta Colceiar și Diana Chirilă de la Opera Națională din Timișoara, Ladislau Roth a susținut un concert de pian la Lugoj.
„Este un om cu o cultură vastă. O bibliotecă ambulantă. Nu mă văd la vârsta aceea”, spune Nicoleta Colceiar, soprană la Opera Națională Timișoara.
„Maestrul Roth e o somitate în domeniul muzicii și avem, și am avut atâtea lucruri de învățat de la dumnealui”, adaugă Diana Chirilă, o altă soprană Opera Națională Timișoara.
Cele două ore ale concertului susținut la Teatrul Municipal din Lugoj i-a încântat pe spectatori:
„Este un fenomen la vârsta lui. Să se miște, să se scoale din scaun, să interpreteze și să reziste la un spectacol de două ore este ceva deosebit”.
„Ne-a uimit cu talentul său”
„Frumos. Excepțional”.
„Este, de fapt, o întâlnire epocală. Prezența maestrului Roth pe cât de tinerească este, pe atât de încărcată de istorie. Este o personalitate care, în planul muzicii a reprezentat atât spațiul european, Israelul și muzica internațională”, explică Simona Avram, organizator.
Pe lângă concertele susținute în calitate de dirijor și pianist, Ladislau Roth a compus adaptări muzicale pentru numeroase spectacole și discuri. ”De la Ierusalim la Viena” a fost ultimul concert din acest an susținut în România.
Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Dan Șoșdean