Deţinuţii, mai scumpi decât studenţii

Data publicării:
pirtea bala

2.400 de lei pentru un student este suma pe care o primesc universităţile de la bugetul de stat. Aproape la jumătate comparativ cu suma de care ar avea nevoie instituţiile de învăţământ superior, spune rectorul Universităţii de Vest, Marilen Pirtea, care acuză că mai mulţi bani sunt distribuiţi spre penitenciare.

„Costurile cu şcolarizarea unui student sunt undeva la 3.500 - 4.000 de lei, ceea ce evident este o subfinanţare totală. Mai mult decât dublu avem o finanţare a unui deţinut în România într-un context în care doar sunt privați de libertate, au acces la presă, au acces la multe alte condiţii", susține Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

Reprezentanţii Penitenciarului Timişoara spun că banii pe care îi primesc sunt pentru toate cheltuielile care presupun întreţinerea deţinuţilor, iar avantajul pe care îl au constă în faptul că pot folosi fondurile obţinute din venituri proprii după cum consideră de cuviinţă.

„În această sumă (...) sunt incluse absolut toate cheltuielile care vizează cazarea, hrana, medicamentele, transportul către instanţele de judecată şi organele de urmările penală, material de întreţinere, energie electrică, motorină, salariile personalului. Veniturile proprii, pentru a motiva folosirea la muncă, realizarea de venituri suplimentare, să poată fi folosite de către unităţile care le produc", ne-a declarat Ioan Băla, directorul Penitenciarului Timişoara.

Şi studenţii cer bani mai mulţi pentru educaţie. În ciuda protestelor din ultimii ani, tinerii nu au obţinut o alocare mai mare din bugetul de stat pentru învăţământ.

”În momentul de faţă, clar sistemul este subfinanţat, universităţile supravieţuiesc la limită, au crescut taxele în acest an la noi la universitate pentru că tocmai nu sunt bani şi ce să facem, dacă ministerul nu ne dă bani, profesorii trebuie să predea mai mult, li s-au tăiat şi plata cu ora, ultima soluţie, luăm bani mai mulţi de la studenţi", spune Vlad Cherecheş, preşedintele OSUT.

Bugetul pentru educaţie pentru anul 2014 este de 3,4% din produsul intern brut. Universităţile, studenţii, dar şi dascălii din învăţământul preuniversitar au cerut în ultimii ani mărirea acestuia la valoarea de 6% din PIB.

reporter: Miodrag Hojda
operator: Tiberiu Alasu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii Accuweather anunță o vară altfel în România. Fenomenul meteo care va lovi toată țara
Digi FM
Surpriză de proporții. Cine și-a făcut apariția la funeraliile Papei Francisc. Imaginile au făcut înconjurul...
Pro FM
Lady Gaga, cu mama și logodnicul la restaurant. Artista, pe tocuri imposibile, în pantaloni super scurți și...
Film Now
Iubirile lui Renée Zellweger. A fost căsătorită doar patru luni. „Bridget Jones” împlineşte 56 de ani
Adevarul
A slăbit 90 kg în 8 luni fără înfometare. Secretul unui chef Michelin e mai simplu decât crezi
Newsweek
Anunț de la Casa de Pensii. Ce documente trebuie depuse pentru un ajutor de 1.700 lei la pensie?
Digi FM
"L-am strigat pe nume, dar nu mi-a răspuns. Atunci am ştiut că nu mai era nimic de făcut". Medicul papei...
Digi World
Ce este memoria falsă. Cum își „inventează” creierul amintiri
Digi Animal World
Momentul când o familie din India s-a trezit un leu în bucătărie: „Ne așteptăm să vedem un păianjen în colț...
Film Now
Ce reprezintă tatuajul pe care și l-a făcut Shiloh, fiica Angelinei Jolie. Adolescenta are o legătură...
UTV
Lidia Buble și Horațiu Nicolau, escapadă de Paște în Caraibe: „În habitatul meu natural”