În pantaloni din stofă neagră, pe temperaturi de aproape 30 de grade Celsius, polițiștii locali din Timișoara nu se pot clinti din loc, la Pasajul Michelangelo, inaugurat în urmă cu mai puțin de o săptămână. Timp de opt ore, până la finalizarea programului, fiecare agent are misiunea de a sta la una dintre intrările tunelului, pentru a opri eventualele încercări ale grafferilor de a desena pe pereți.
”De multă vreme deja, toată zona respectivă este supravegheată de Poliția Locală pentru că, din păcate, există în Timișoara sau în trecere prin Timișoara un număr de indivizi care sunt certați cu legile civilizației și care au plăcerea de a distruge. Există o instigare la distrugere și la Psajul Michelangelo. Arta e una, și eu îi apreciez pe artiști, inclusiv cei care fac graffiti, iar vandalismul e altceva. Vom avea supraveghere 24 din 24, plus camere video”, anunță Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Grafferii din Timișoara au reacţionat şi au creat deja o pagină, graffitipentrumichelangelo.wordpress.com, în care vor posta modelele pe care îşi propun să le facă pe viitor în pasaj: „Aici găsiți un foto blog unde puteți trimite fotografii ale graffiti-urilor ce vor apărea pe, sub, lângă pasajul Michelangelo din Timișoara. Credem că în cinci ani vom avea suficientă artă de fotografiat”.
Unde s-a putut, amatorii de graffiti au primit dezlegare să-și expună arta. ”De-a lungul timpului, amatorii de graffiti nu au exitat să își expună ideile pe zidurile din Timișoara. Iar un exemplu este chiar în centrul orașului. Aproape că nu este centimetru pătrat din pasajul de lângă Catedrala Mitropolitană care să nu fie împânzit cu desene”, precizează Raluca Popa, reporter Digi 24 Timișoara.
Timișorenii nu vor ca pasajul recent inaugurat să fie desenat:
”Ar arăta urât. Există suficiente zone cu graffiti în Timișoara. Așa e mai frumos și mai european”,
”Păi ar arăta urât, nu? În centru aici...”,
”După părerea mea, nu sunt de acord”.
Potrivit Poliției Locale Timișoara, sancțiunile pentru acest gen de fapte sunt cuprinse între 800 și 1.500 de lei.
Pasajul Michelangelo a fost inaugurat săptămâna trecută, chiar de ziua edilului șef al Timișoarei. Construirea subpasajului a costat 50 de milioane de lei, iar 40 de milioane reprezintă finanţarea nerambursabilă.
Subpasajul Michelangelo, deschis de ziua primarului Timișoarei. Inaugurarea ar fi trebuit să aibă loc încă de anul trecut
Reporter: Raluca Popa
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche