De la zero, la Zorro. O mașină realizată din fier vechi, ca un bilet spre o viaţă nouă
Data publicării:
Rareş şi Iordache au ajuns la Centrul de Reeducare de la Buziaş din cauza unui anturaj nepotrivit şi a unui moment de slăbiciune. Aici au înţeles că au greşit. Pentru ca timpul să treacă mai uşor, s-au lăsat prinşi într-un proiect pe care nu doar că l-au îndrăgit, dar pe care l-au transformat în cel mai important lucru din viaţa lor de după gratii.
”Mi-a plăcut... pentru că am învăţat, multe lucruri despre mecanică, despre care eu nu ştiam aproape nimic şi îmi place cum a ieşit, rezultatul. Mi-a dat o speranţă şi poate o să realizez şi eu cândva o asemenea maşină”, spune Iordache.
Rareş va părăsi curând centrul. Asta însă nu l-a împiedicat să lupte pentru a vedea că din grămada de fier vechi iese o maşină de toată frumuseţea: ”Să vindem maşina şi să facem terenul sintetic pentru centru. Măcar pentru colegii mei, că eu luna viitoare poate plec acasă şi le rămâne lor o amintire”.
Totul a pornit în urmă cu câteva luni când reprezentanţii centrului, alături de un organizație non-guvernamentală au hotărât să iniţieze un program care să-i ajute pe tineri să se reintegreze în societate. Pe parcurs, au venit sponsorizările.
Alin Pădureanu, preşedintele Asociaţiei Bărbaţilor Creştini, afirmă: ”Din nişte piese fără valoare, abandonate la fier vechi, prin procesul corespunzător, acele piese pot căpăta o valoare. Am vrut să facem cu asta o paralelă cu viaţa acestor tineri, care pentru o vreme sunt într-un regim de detenţie aici, sunt privaţi de libertate şi sunt aici pentru reeducare, iar eforturile cadrelor e aici, organizaţiile non-profit care vin şi se alătură lor, nu doresc altceva decât să pună în valoare acelaşi lucru”.
Proiectul „De la zero, la Zorro”, numele dat de altfel şi maşinii, este aproape de final. Zece tineri au participat la proiect, însă doar trei dintre aceştia vor fi prezenţi cu maşina la Bucureşti. ”I-am ales pe cei care care aveau oarecum abilităţi dar şi dorinţa necesară să se implice având în vedere perioada lungă în care au fost implicaţi dar şi timpul pe care au trecut să-l dedice acestui proiect, în jur de două-trei ore pe zi, câteva zile pe săptămână”, ne-a precizat Florin Şerpe, directorul Centrului de Reeducare Buziaş.
În aceste zile, maşina urmează să ajungă la showroom, unde îşi aşteaptă proprietarul. Licitaţia porneşte de la 5.000 de euro, însă speranţa celor de la centru este să obţină 13.000 de euro, suma necesară pentru realizarea terenului.
Trei luni de muncă şi o dorinţă puternică a oamenilor cu suflet l-au creat pe Zorro. O maşină de teren de 55 de cai putere, care ar putea fi punctul de plecare pentru tinerii de la centrul de reeducare spre o viaţă liniştită.
În prezent, la Centrul de Reeducare de la Buziaş se află aproximativ 100 de deţinuţi minori. Peste 70% dintre cei care se întorc în libertate reuşesc să se integreze în societate.