Programul lansat de Primărie prevede executarea lucrării cu fonduri de la Consiliului Local, urmând ca proprietarii să returneze în rate, fără dobândă, timp de 10 ani, 80% din valoarea lucrărilor, diferenţa de costuri urmând să fie acoperită de autorităţi. Deşi în Timişoara există peste 14.000 de clădiri aflate în situri istorice, numai două asociaţii de proprietari s-au înscris în program. Le-au descurajat costurile ridicate pentru obţinere a avizelor de realizare a lucrărilor la clădiri, precum şi condiţia ca proprietarii să nu aibă credite ipotecare.
„Una dintre condiţiile pentru a ajunge în discuţia comisiei tehnice este existent acestui proiect tehnic şi a autorizaţiei de construcţie care cad în sarcina asociaţiei de proprietari. Pentru ca acest program să fie functional şi să nu existe discuţii se instituie ipoteci pe apartamentele respective", precizează Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.
Cele două asociaţii care s-au înscris în program sunt cele aflate pe strada Emanuil Ungureanu nr. 17 şi Piaţa Unirii nr. 8.
„Există la noi voinţa comună pentru această lucrare. Eu cred că în cazul celorlalţi care ar trebui să reabiliteze nu se ajunge la un numitor comun", ne-a declarat Emeric Borbely, preşedintele Asociaţiei de Proprietari din strada E. Ungureanu nr. 17.
A doua asociaţie de proprietari înscrisă în program s-a şi retras, din cauza birocraţiei excesive a municipalităţii. Este vorba de asociaţia din Piaţa Unirii, care a renunţat la banii primăriei şi a început să lucreze la refacerea imobilului din bani proprii.
„Nu ne-ar fi interest acel împrumut pentru că nu este rentabil având în vedere faptul că te condiţionează să lucrezi cu firmele lor, care nu pot fi controlate cu privire la costuri. Atâta timp cât avem autorizaţia de contrucţie din 2010, timp în care era deja un litigiu pe casă, iar în 2014 ni se reproşează că nu putem accesa acel împrumut pe motiv că există acest litigiu, consider că este o birocraţie excesivă", spune Claudiu Butuza, vicepreşedintele Asociaţiei de Proprietari Piaţa Unirii nr. 8.
Prioritate pentru finanțarea reabilitării imobilelor istorice au proprietarii care au făcut deja investiţii în clădiri. Reabilitarea clădirilor istorice din Timişoara, prin programul lansat de către municipalitate, vizează refacerea faţadelor a acoperişului şi a şarpantelor acestora.
Programul demarat de autorităţi vizează reabilitarea din bugetul local a aproximativ 20 de clădiri istorice în fiecare an.
reporter: Miodrag Hojda
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche