”Terenul pe care ne aflăm reprezenta până de curând spațiul de recreere al elevilor de la Colegiul Național CD Loga. O bună bucată din acesta a fost atribuit Mitropoliei Banatului, pe locul în care se află capela. Acum, între curtea liceului și curtea liceului se află un simplu gard”, afirmă Raluca Popa, reporter Digi 24 Timișoara.
Consilierii locali au hotărât să atribuie Mitropoliei Banatului o suprafață de 400 mp. Terenul va fi folosit gratuit, pentru o perioadă de 49 de ani, de către reprezentanții Bisericii Ortodoxe.
”În momentul de față avem o capelă construită și ea trebuie să fie în administrarea Mitropoliei. Așa cum au fost realizate acele lucrări, nu există un flux către capelă, el este impreună cu cel al elevilor liceului și el trebui separat”, precizează Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.
„Scopul atribuirii terenului menționat (…) este desfășurarea în bune condiții a activităților din Capela Ecumenică”, se arată în proiectul de hotărâre al Primăriei Timișoara.
Până în urmă cu câteva zile, terenul aparținea unei fundații, care a ridicat capela din curtea liceului. Odată ce proprietarii au decis să doneze suprafata de pamant Mitropoliei Banatului, a fost nevoie de intervenția consiliului local.
”S-a aprobat proiectul în unanimitate și probabil în zilele viitoare, în CF-ul(cartea funciară) respectiv, care oricum era diferit de cel al liceului, în loc de fundația X va scrie Arhiepiscopia Timișoarei”, a afirmat Radu Țoancă, consilier local.
Reprezentanții liceului susțin că o astfel decizie era iminentă, însă nu au avut niciun cuvânt de spus în fața autorităților locale. ”Nu ne-au consultat. Terenul a fost delimitat în momentul în care a început construcția, destinația a fost stabilită în urmă cu 15 ani, cum bine știți, prin consiliul local, iar acum consultarea noastră nu ar fi dus la nicio schimbare de decizie”, ne-a declarat Mariea Ștefan, directorul Colegiului Național „C.D. Loga”.
”Foarte bine a făcut, pentru că, ce le trebuie lor. Au destul loc să joace fotbal și să joace în recreație. Această catedrală este prea mică pentru atâția enoriași”,
”Nu mi se pare corect. Totuși, educația elevilor ar trebui să fie mult mai importantă decât biserica în sine”,
”O să fie o problemă totuși pentru elevi, că era poartă de evacuare”, afirmă câțiva timișoreni.
Terenul din jurul capelei urmează să fie împrejmuit și va avea acces separat față de intrarea în liceu. Cei 1000 de elevi ai unitati de invatamant se vor întoarce în toamnă în clădirea de pe Bulevardul C.D Loga din Timișoara, întrucât imobilul se află în reparații.
Biserica din curtea şcolii. Slujbele religioase se ţin la doi paşi de sălile de clasă
Reporter: Raluca Popa
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche