La ultima licitaţie pe bursă la care a participat, în urmă cu doi ani, Primăria Hunedoara a obţinut un preţ de 268 de lei pe megawat. Acum, la o nouă licitaţie, administraţia locală a reuşit să obţină un tarif mult mai mic, de numai 133 de lei și 83 de bani pe megawat. Economia pe care municipalitatea o va face într-un an de zile este de mai bine de 760.000 de lei.
”Aceşti bani îi vom aloca pentru investiţii, avem în momentul de faţă două lucrări mari în derulare, e vorba de ştrandul municipal şi de reabilitarea stradală”, precizează Viorel Arion, primarul din Hunedoara.
”Lucrările la ştrand costă 700.000 de lei. Cu economiile făcute din reducerea facturilor la curent primăria va putea să acopere integral această sumă şi nu va mai fi nevoită să apeleze la împrumuturi bancare”, spune Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Un preţ mai mic pentru megawat înseamnă facturi mai mici pentru iluminatul public, pentru şcoli, grădiniţie, dar mai ales pentru spitalul municipal. Cele 200.000 de lei pe care conducerea spitalului estimează că le va economisi se vor îndrepta către achiziţii de aparatură medicală performantă.
”Chiar în acest moment ne dorim achiziţionarea unui nou computer tomograf şi această sumă va merge evident acolo, nu este o sumă suficientă, dar vom completa şi cu alte sume”, ne-a declarat Nicuşor Ştefan, managerul Spitalului Municipal Hunedoara.
Localnicii cred că liberalizarea pieţei energiei este un lucru bun, atâta timp cât se pot obţine preţuri mai mici. Hunedorenii au şi sugestii pentru folosirea sumelor rămase din economii:
”Să nu mai fie atâtea buruieni, să fie flori, să se păstreze curăţenia oraşului”, - Reparaţii la străzi ar mai fi nevoie? ”Neapărat, mai ales la străzile dintre blocuri”,
”Parcuri pentru copii, aia e foarte important, parcuri, şi alei pentru biciclete, role”.
Contractul cu noul furnizor de energie electrică va intra în vigoare din 1 august.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche