La Carani, tinerii pleacă la colindat chiar cu o săptămână înainte de Crăciun. Asta pentru că au o misiune precisă. Trebuie să readucă în fiecare gospodărie atmosfera de altă dată. Bucuroase de oaspeţi, gazdele îi primesc cu bunătăţi tradiţionale.
Răzvan Budea are numai opt ani. E cel mai mic colindător. Merge din casă în casă să le ureze de bine gospodarilor, îmbrăcat în port popular: ”Ia cămașa, brâul și vesta. În mână am bățul specific de Crăciun și duba”.Băiatul este primul şi la împodobitul bradului.
”Îi aşteptăm cu o uiagă de vin, cu sarmale făcute de mama, cu jumeri, cu colaci şi cu cozonac. Toată lumea lucrează aici, facem bradul la mine, după plecăm la vecini şi apoi tot aşa până la Crăciun, când tot satul va fi împodobit”, ne spune gazda, Felicia Costa.
Iar podoabele sunt turtă dulce facută in casă, nuci sau conuri de brad: ”Punem un chibrit şi punem o aţă la capat. Iar la turtă dulce luăm un ac şi facem o gaură la mijloc şi apoi facem un nod”.
”Eu sunt mândră că sunt bănăţeancă şi sunt mândră că sunt româncă. Şi trebuie păstrată toată tradiţia şi frumuseţea pe care o avem noi în Banat, toată România e aşa de frumoasă şi are tradiţii care ar fi păcat să se piardă”, afirmă Felicia Costa.
După ce bradul e gata, colindătorii îşi continuă drumul ca să vestească naşterea Mântuitorului.