Sara este unul din sutele de copii din România care se nasc anual fără auz. Medicii au diagnosticat-o cu hipoacuzie severă abia când a împlinit trei ani. Fără o implantare cohleară făcută la timp, Sara nu s-ar fi dezvoltat ca un copil normal niciodată.
„Acum suntem foarte bine. Nu bine, foarte bine. Comunică ca un copil normal și pur și simplu e în colectivitate cu copiii. În rând cu copiii”, spune Larisa Ladea, mama Sarei.
Clinica ORL din Timișoara este singura din țară în care cele mai multe implanturi cohleare au fost făcute la copii. Motivul – copiii nu își mai revin niciodată dacă nu sunt implantați la timp.
„Chiar dacă se realizează după vârsta de cinci ani implantarea cohleară, copiii ajung să audă la un nivel corespunzător auzului normal , dar creierul nu mai poate să interpreteze ceea ce primește. Se face implant cohlear doar în cazul adulților cu surditate postlinguală. Deci doar în cazul adulților care au auzit și au dezvoltat limbajul până la un anumit moment”, explică Delia Traleș, medic primar ORL.
„Suntem singura clinică din țară în care peste 90 la suta din implanturile care s-au făcut până acum, și sunt peste 100, sunt la copii. Ei vin, după cum v-am spus, București, Satu-Mare... din toate zonele țării”, adaugă Mărioara Poenaru, director Clinică ORL Timișoara.
Pe lângă clinica ORL din Timișoara, singurul centru din țară în care copiii au prioritate la implantul cohlear este Spitalul de Copii Marie Curie din București.
„Studiile care sunt făcute pe plan internațional au arătat că procentul de recuperare a surdității la copilul care s-a născut hipoacuzic este de undeva la 14,15 la sută. Deci, scopul nostru este să implantăm acești copii care s-au născut surzi cât mai precoce”, precizează și Dan Gheorghe medic chirurg în cadrul Spitalului de Copii „Marie Curie” București.
Potrivit statisticilor, în România se nasc anual peste 300 de copii cu hipoacuzie, iar 15% dintre ei suferă de surditate severă.
Reporter: Angela Novăcescu
Operatori: Mihai Pop, George Ștefăniță