”Între cinci şi șapte zile, nu poţi să dormi deloc, te dor toate oasele, ai spasme, nu poţi să mănânci. Chiar şi apa dacă vrei să o asimilezi, nu îţi dă voie corpul, este ceva groaznic”. Lucian a făcut cunoştinţă prima dată cu heroina în timpul facultăţii. De aici, până la dependenţă a fost un singur pas. În scurt timp, a ajuns să facă trafic de droguri şi a ajuns astfel să fie condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Nu au fost însă singurele sale probleme.
”Nu îmi face plăcere deloc să privesc în trecutul meu, accept prezentul şi viitorul, deoarece am făcut foarte multe chestii urâte şi am suferit foarte mult de pe urma acestui drog”, spune Lucian, deţinut Penitenciarul Timişoara.
Sportiv de performanţă, cu două facultăţi terminate şi student la master, Raul a încercat marijuana din curiozitate, la 23 de ani. Captiv într-un anturaj greşit, nici nu a apucat să îşi dea seama cum a ajuns să facă trafic. ”Consumi o dată, consumi de două ori, mai rar sau mai des, eşti oarecum consumator. La un moment dat, o să vrei să iei şi pentru tine, să consumi cu un alt prieten, sau cu un cerc de prieteni”, povestește Raul.
Mai mulţi elevi din şcolile din Timiş au ascultat poveştile deţinuţilor în cadrul unei întâlniri organizate de reprezentanţii Centrului Antidrog din Timişoara. Dezbaterea a fost pusă la cale după ce tot mai multi elevi, de la vârste alarmant de mici, ajung să consume droguri.
”Avem situaţii în care ne confruntăm deja cu o problemă instalată, şi nu doar cu o problemă ocazională, şi la vârsta de 11, chiar 10 ani”, - Cum vi se pare acest fenomen? ”Evident îngrijorător. Pentru tineri în sine, pentru familii, pentru societate”, precizează Mihaela Tomiţă, comisar şef, de la Centrul Antidrog Timişoara.
Judeţul Timiş ocupă locul 3 în ţară în ceea ce priveşte consumul de droguri, iar în topul preferinţelor consumatorilor sunt substanţele etnobotanice.
reporter: Adina Iriza
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche