Constantin Istrate are acum 88 de ani şi îşi trăieşte bătrâneţea undeva la tara în județul Timis. Printre supravieţuitorii lagărelor comuniste este cunoscut însă drept unul dintre cei mai cruzi torţionari ai regimului comunist. Cercetătorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului îi atribuie nu mai puţin de 217 crime.
În 1954 a ajuns la penitenciarul Gherla, unde ani de zile a îndeplinit funcţia de adjunct al comandantului. Constantin Istrate se ocupa direct de reeducarea deținuților politici. Printre aceştia şi Paul Goma, ale cărui mărturii despre brutalitatea torţionarului sunt zguduitoare.
"Istrate era un adevărat „om de gol", cu reflexe proaspete şi rapide, inteligent, derutant. Degeaba vedeam pantofii negri, lustruiţi, pornind, pornind spre mine: mă feream prea devreme sau prea târziu sau îmi feream un loc, dar lovitura se ducea în altă parte, fulgerător. Nu mă puteam apăra de el. Şi lovea numai la articulaţii: coate, umeri, noadă, genunchi, glezne. Nici o lovitură ratată...", spune Paul Goma în volumul "Gherla”.
Octavian Bjoza, condamnat pe motiv că ar fi făcut parte dintr-o organizaţie paramilitară şi încarcerat la Gherla, l-a cunoscut bine pe Constantin Istrate. Păstrează şi acum în minte figura imperturbabilă a călăului în momentul în care îşi lovea vicitimele.
Foştii subalterni încearcă şi acum să îi acopere actele de violenţă. Ion Lazăr a fost gardian la penitenciarul Gherla are un mod aparte de a vedea modul brutal în care erau trataţi deţinuţii politici.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a solicitat deja Parchetului General începerea urmăririi penale a lui Constantin Istrate pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.
reporter: Dan Codre
operator: Cristi Kovacs
editor web: Călin Țenche