Tensiunile dintre angajaţii şi conducerea Filarmonicii Banatul continuă. După protestele de anul trecut, seria conflictelor ajunge la un nou episod. Artiștii se plâng că scena este neincăpătoare şi cad de pe ea, scaunele pe care stau sunt şubrede, la fel şi treptele spre scenă, dar şi că instituţia nu le asigură instrumentele muzicale. În replică, managerul spune că artiștii care sunt nemulțumiți vor doar atenție.
Tânăra care a căzut pe scările din fața scenei în luna februarie a avut nevoie de intervenția medicilor. Acesta nu este singurul incident. În urmă cu o lună și jumătate, un violist a căzut de pe scenă cu câteva minute înainte a concertului. Din fericire nu a fost rănit grav, dar instrumentul său, proprietate personală, care valoarează 6.000 de euro a fost distrus. Artistul susţine că scena este prea mică.
"Am fost foarte mulți, și în momentul în care am făcut atât mișcare în spate deja piciorul a ieșit de pe, piciorul scaunului a ieșit de pe scenă și s-a întâmplat nefericitul accident", susţine Cosmin Bunea - violist la Filarmonica Banatul.
Artistul susţine că reparaţia instrumentului l-ar costa peste 17.000 de lei şi cere instituţiei să îl despăgubească.
"Este o situație neplăcută deoarece eu nu am pe ce cânta. Rămân cu instrumentul praf și neplătit deoarece conducerea consideră că este vina mea ca și cum eu m-am aruncat de pe scenă", spune Cosmin Bunea.
Situaţia conflictuală de la Filarmonica Banatul a ajuns şi în atenţia inspectorilor de muncă.
"Printre altele,scara cel puțin din ce am primit eu poza, trebuia să aibă și balustradă după ce verificăm noi și vedem dacă este în regulă legislația existentă aprobăm și ulterior verificăm și măsurile care s-au autoimpus pentru a evita situații similare în viitor", susţine şi Francisz Szasz - inspector adjunct SSM.
Măsuri care sunt contestate de angajați. „S-au luat măsurile de siguranță printr-o bandă neagră bandă izolatoare sau ceva de genul la o distanță de 25 de centimetri și s-a bătut în holșuruburi marginea. Dar scaunele sunt tot puse până în margine", continuă Cosmin Bunea.
Pe lângă problemele cu scena, cei din sindicat spun că de săptămâna viitoare vor fi trei instrumentiști care nu vor avea cu ce să cânte.
"Am cerut de la instituție, bineînțeles că nu mi s-a dat Sunt în situația în care de săptămâna viitoare nu voi avea un instrument absolut deloc", povesteşte Călin Nanu - artist instrumentist.
Managerul instituției neagă toate acuzațiile aduse de către angajați și spune că până când cei de la ITM nu vor stabili concret dacă accidentele se încadrează în categoria celor de muncă nu se va încrede în simple mărturii.
"Nu există nicio dovadă a unui accident de muncă, sunt povești, lucruri pe care ei le caută ca să intre în atenția presei și doar-doar le va lua cineva în seamă. Artiștii instrumentiști în regim de urgență deși nu avem bugetul aprobat, Filarmonica sper să achiziționeze o vioară", spune, în replică, Ioan Gârboni - manager Filarmonica Banatul din Timișoara.
Dacă cerințele lor nu vor fi respectate, angajații spun că vor recurge din nou la proteste .
„Nu excludem anumite proteste, deși protestele în timpul grevei le-am făcut într-un mod foarte elegant", conchide Dorel Iuga - președintele Sindicatului Filarmonica Banatul Timișoara.
Situația iscată la Filarmonica Banatul din Timișoara nu este nouă, de câțiva ani există neînțelegeri între conducere și angajați. Totul a culminat toamna trecută, când angajații au intrat în grevă.