Atunci când vrei să convingi un juriu internațional că patrupedul tău este cel mai frumos din rasa sa trebuie să arăţi şi să se mişcă perfect. Cel mai bine o știe Marcel Pariza, care de 12 ani se ocupă de creșterea câinilor. La doi ani, Marco, spre exemplu, e deja campion la concursurile de frumusețe. Pentru asta e tratat regește.
„El e liber în curte, acasă. Mai are şase femele lângă el. Frumuseţe, cum merge, dentiţie, absolut tot, tot. Cum e coafat, cum e pregătit”, spune Marcel Pariza, crescător de câini.
Peste o mie de câini, din ţara noastră, dar și din alte colţuri ale Europei sau Asia, au participat la expoziţiile organizate în weekend de Asociaţia Chinologică, la Timișoara. De la primul pas, Vulpița a atras toate privirile. E din aceeași rasă cu câinii reginei Elisabeta a II-a.
„Este ciobănesc Wales. Este un câine care adună oi şi capre. Avem participanţi de pe trei continente. Din Asia, avem pe cineva din Japonia, din Statele Unite şi din Europa”, explică Daniel Radu, preşedintele Asociaţiei Chinologice Timiş.
Nu e deloc ușor însă să ai acasă un câine care face modelling. Animalele sunt hrănite cu crochete de carne din comerț sau cu produse naturale.
„Pentru un Chihuahua cheltuieşti, de exemplu, două sute de lei, poate, pe lună, iar pentru un dog german trebuie să cheltuieşti de trei ori sau de cinci ori mai mult”, povestește Petru Muntean, membru al juriului.
Sute de oameni au venit să admire patrupezii care au defilat sub ochii exigenți ai juriului pe platoul de lângă Pădurea Verde.
„Eu am fost crescător de ciobănesc românesc, e normal”, spune un crescător de câini.
„Buldogii francezi îmi plac. [De ce?] Sunt foarte cuminţi şi am avut şi nu fac probleme”, adaugă un alt crescător prezent la expoziție.
„Ciobăneştii carpatini îmi plac foarte mult. E o rasă de câini pe care o iubesc foarte mult”, mai spune un alt crescător.
La Timișoara, concursurile de frumuseţe pentru câini sunt o tradiţie. Primul a avut loc în 1921, spun organizatorii.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Șoșdean