O călătorie în timp prin muzică - aşa ar putea fi descris concertul organizat în cel mai vestic oraş al României. De la arii din perioada Renaşterii şi până la cântece din secolul al XX-lea, toate au răsunat în sala Castelului Nako din Sânnicolau Mare.
„Un spectacol extraordinar, cu o încărcare pozitivă. Foarte, foarte frumos”, admite un participant la eveniment.
„Mi s-a părut foarte frumos. Parcă ne-a transpus în altă lume. A fost interesant”, adaugă un alt spectator.
„Mi-a plăcut foarte mult locaţia, ca şi aspect”, spune un alt spectator.
Acordurile de chitară şi lăută au înlocuit liniştea din clădirea istorică preţ de mai bine de o oră.
„Astăzi am cântat pe o lăută renascentistă şi, zic eu, mai ales tipul ăsta de muzică se potriveşte cu castelele şi cu locurile încărcate de istorie prin care am trecut. Am pregătit un mini recital de muzică renascentistă, iar în partea a doua a programului am încercat să aleg cele mai frumoase lucrări scrise pentru chitară din repertoriul spaniol şi sud-american”, povestește Costin Soare, interpret chitară şi lăută.
Castelul din oraşul Sânnicolau Mare a fost construit de contele Kalman Nako în anul 1864. Clădirea frumoasă, străjuită de un turn în stil medieval, are 99 de încăperi. În vremurile de prosperitate, în castel se găseau picturi, statui şi o bibliotecă cu 5000 de volume. Prin turneul „Muzica în Palatele din România”, membrii Asociaţiei Culturale „Pro Valores” încearcă să atragă turişti în aceste locuri încărcate de istorie.
„De mulţi ani, ne dorim să organizăm un eveniment în zone turistice, să facem un fel de turism cultural şi să îmbogăţim aceste locuri încărcate de istorie şi frumos şi prin arta sunetelor. Credem că este un mod de promovare mai eficient”, este de părere Şerban Crăciun, preşedintele Asociaţiei Pro Valores.
Turneul va cuprinde mai multe locuri spectaculoase din patrimoniul României. În curând va ajunge la Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia şi la Palatul lui Cuza din Iaşi.
Reporter: Mihaela Crețu
Operator: Adrian Ionescu