Problemele se țin lanț pentru angajații Complexului Energetic Hunedoara. Conducerea CEH spune că decizia instanței, de ieșire din insolvență, de la începutul lunii, a stricat echilibrul financiar și a creat blocaje în funcționarea complexului.
„Suntem în situația în care nu ne permitem să respectăm prevederile care erau trecute în contractul colectiv de muncă, ieșirea din insolvență nu s-a făcut pe căi normale, ieșirea din insolvență e o decizie a instanței, nu pentru că situația complexului s-a îmbunătățit”, explică Cosmin Chiuzan, directorul general al CEH.
„Încep să lipsească tot mai mult materialele cu care ne putem desfășura activitatea, în special pe partea minieră. S-au dat dispoziții în acest sens pentru a se trece de la partea de producție la activități auxiliare”, spune și Petre Nica, președintele Sindicatului „Muntele”.
În total, aproape 300 de persoane juridice și fizice sunt înscrise la masa credală pentru a-și recupera datoriile de la complexul energetic. Vorbim despre datorii de 1,3 miliarde de lei. Iar din cauza conturilor blocate, angajații și-au primit salariile cu întârziere.
„Am reușit să plătim salariile printr-o decizie a instanței de la Deva s-au sistat popririle pe conturi, executările silite deocamdată, mai avem de rezolvat o serie de probleme de aprovizionare, ținând cont de faptul că furnizorii sunt foarte reticenți în a ne furniza materialele necesare”, declară Cosmin Chiuzan, directorul general al CEH Hunedoara.
„La judecătoria Petroșani au fost înregistrate 8 cereri de încuviințare a executării silite în ceea ce privește debitorul complexul energetic Hunedoara, dintre care 6 au fost soluționate, în sensul admiterii lor, iar 2 dintre ele au fixat termen de judecată în data de 18 mai 2016”, adaugă Cristina Curuia, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Deva.
Probleme sunt și la termocentrala Mintia. Garda de Mediu a solicitat oprirea activității pentru lipsa avizului de mediu și pentru neîndeplinirea normelor de protecție a mediului impuse de UE. Judecătoria Deva a admis cererea, dar CEH a depus recurs.
„Dacă CEH va pierde și apelul, notificarea Gărzii de Mediu va trebui pusă în aplicare. Asta înseamnă că activitatea termocentralei Mintia va fi oprită, 1000 de oameni își vor pierde locurile de muncă, iar complexul va pierde un venit sigur adus din vânzarea de energie” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
„Automat se blochează toată activitatea și intrăm în faliment, pentru că nu mai avem voie să desfășurăm economică, adică nu mai avem voie să poluăm, lucru care inevitabil ne lasă fără venituri și ne duce în faliment”, povestește Cristian Iștoc, vicepreședintele Sindicatului „Muntele”, divizia energetică.
Soluția, spun sindicaliștii, ar fi reintrarea în insolvență. În cadrul Complexului Energetic Hunedoara, înființat în 2013, lucrează 6500 de oameni, la 2 termocentrale - Mintia și Paroșeni, și 4 exploatări miniere - Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș