Una din condițiile participării la concursul de sudură a fost vârsta. Candidații au între 18 și 24 de ani. Și, deși sunt la început de drum, toţi cred că pot face o carieră în sudură, o meserie foarte căutată şi, mai ales, bine plătită. Dacă în România un sudor bun poate căştiga până la 4.000 de lei, în străinătate salariul poate depăși 4.000 de euro.
Îi o meserie grea dar îi şi frumoasă când vezi rezultatul. Se câştigă bine ca sudor în România? În România... nu prea dar afară dacă mergi să plăteşte mai bine. Şi ai de gând să rămâi în ţară sau ai de gând să pleci la un moment dat? M-am gândit să plec!
„Da, într-adevăr este o meserie bănoasă dar asta depinde... dacă îţi place nu-i greu, dacă nu-ţi place atuncea-i greu”, spune un participant.
„[Te gândeşti să rămâi în ţară sau te gândeşti la un moment dat să pleci?] Mă gândesc să plec. Afară. În străinătate. [E mai rentabil să mergi afară?] Da, e cu mult mai rentabil”, povestește un altul.
„Miza este ca să creem între tineret o competiţie. Nu este uşor şi nici nu poate opri. În momentul în care se opreşte competiţia nu mai există dorinţă de muncă”, explică Marin Crişan – organizator.
„Verificările se fac numai vizual. Şi eventual nişte măsurători de lăţime, supraînălţare”, adaugă Sucs Francisc – preşedinte al juriului.
Pe lângă competiţie, tinerii sudori au profitat de ocazie ca să mai înveţe câteva secrete ale meseriei de la cei care i-au supervizat, ingineri şi sudori cu experienţă din fabricile din Arad.
„Todeauna când începeţi, cu umărul trebuie să fi în dreptul cordonului. La acesta trebuie să facem un cordon de cos de 5, haide să-l facem din două straturi!” - le arată unul dintre organizatori.
Primii trei clasaţi în concursul de la Arad au primit premii în bani şi vor reprezentat judeţul în faza naţională a competiţiei de la Piteşti, de luna viitoare. Nici ceilalţi participanţi nu au placat acasă cu mâna goală, au premit premii constând în electrozi, mănuşi sau alte unelte utile în meseria lor.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs