Timp de şase ani, compartimentul a fost funcțional numai pe hârtie, din lipsă de fonduri. Acum spațiul a fost reabilitat cu fonduri de la Consiliul Județean iar aparatura a fost cumpărată cu bani economisiți de conducerea spitalului. Mai este nevoie doar de personal.
Spitalul Judeţean din Timişoara, cel mai mare din regiune, nu avea decât în teorie un compartiment de Anestezie şi Terapie Intensivă Pediatrică. Pentru a primi îngrijiri medicale de urgență, copiii internați la Maternitatea Bega erau transferați la alte spitale.
„Cei care erau mai măricei îi trimiteam la spitalul județean, dar erau puțini, iar pe cei mici și foarte mici la spitalul "Louis Țurcanu". Normal este ca acești copilași care au probleme de urgență să poată fi tratați aici. Să nu fim nevoiți să îi trimitem în alte servicii”, spune prof. Liviu Pop, șeful secției de Pediatrie a spitalului județean.
Proiectul a început să prindă contur anul trecut, când Spitalul Județean a obținut de la Ministerul Sănătății aproape opt milioane de lei pentru achiziționarea de apartură medicală pentru unităţile funcţionale deja în spital. În urma licitației, conducerea a economisit peste 3 milioane de lei. Pentru dotarea cu aparatură a noului compartiment de Anestezie și Terapie Pediatrică au fost alocați aproximativ 700 de mii de lei. Cu diferenţa de bani au fost cumpărate aparate pentru morga spitalului și ustensile pentru blocul operator. Practic, întreaga sumă a rămas la Spitalul Judeţean, după ce Ministeru Sănătăţii a aprobat ca investiţia să fie făcută în echipamente medicale.
„O parte din bani a fost si pe aparatura care a fost aprobată de Ministerul Sănătății. În urma licitației a existat acea economie de câteva sute de mii de euro care ne-a permis să mai alocăm câteva poziții pentru aparatură medicală în spitalul județean”, explică Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.
„Aceasta este doar o parte din aparatura cumpărată din banii economisiți de spitalul județean. Toate aparatele vor fi montate în compartimentul de Anestezie și Terapie Intensivă Pediatrică până la sfârșitul lunii” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.
Reabilitarea spațiului în care va funcționa compartimentul a fost făcută cu bani de la Consiliul Județean Timiș.
„Este vorba de o sumă de 150 de mii, adică un miliard și jumătate”, a precizat Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș.
Ministerul Sănătății a aprobat și lista de personal medical care va deservi secția. Aici vor munci doi medici specialişti în terapie internsivă, opt asistente şi trei infirmiere. Până la sfârșitul lunii va fi organizat un concurs pentru ocuparea posturilor, iar din primăvara acestui an compartimentul de Anestezie și Terapie Intensivă Pediatrică va fi funcțională. În noua secție s-au investit în total aproape un milion de lei.
Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Adrian Ionescu