O clădire simbol a mineritului cărăşean în care se întrunea fostul Comitet Minier din orașul Anina, a fost readusă la viaţă. Administraţia locală a plătit 180.000 de lei pentru imobil şi l-a transformat în sediu de primărie.
Autorităţile spun că schimbarea este atât în interesul cetăţenilor, cât şi a funcţionarilor, mai ales că, în acest fel, au salvat o bucată din istoria oraşului Anina. În trecut, în această clădire se organizau toate întâlnire minerilor din Banat. Imobilul a fost abandonat în urmă cu 9 ani, atunci când întreaga societate minieră a intrat în insolvenţă şi nimeni nu s-a mai ocupat de întreţinerea clădirii. Acum,...
„Clădirea fostului Comitet Minier din Anina a rămas nefolosită din anul 2006. Primăria de aici a cumpărat-o însă cu 180.000 de lei şi i-a redat funcţionalitatea” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.
„Combinat de la mină. A stat nefolosotă vreo 5, 6 ani. Ba, mai mult... din 2006”.
[Cum e noua primărie?] Foarte frumos, e curat, e căldură, e foarte bine”, spun localnicii.
„Ştiu localul ăsta de când o fost combinatul. Pe dinafară a arătat rău oricum. Acum e amenajat frumos”, spune un alt localnic.
Şi pentru cei 70 de angajaţi ai primăriei noul sediu este un beneficiu, pentru că, spun autorităţile, clădirea este mult mai practică şi încăpătoare faţă de cea veche.
„Acolo erau arondate toare minele din zona Banat. Până în 2006 a funcţionat acolo, în martie. După aceea lichidatorul a vândut-o unui cetăţean, care din coincidenţă este şi cetăţean de onoare al oraşului Anina, care a avut bunăvoinţa şi ne-a vândut-o nouă la acelaşi preţ. E mult mai bine decât unde am fost, unde era şi înghesuială şi populaţia mai trebuia să stea la rând”, povestește Dorinel Ungureanu, viceprimarul oraşului Anina.
Clădirea a necesitat şi lucrări de modernizare, pentru care administraţia locală a plătit 150.000 de lei, bani din bugetul local.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Petcu