Cele mai multe dintre imobilele lăsate de izbelişte sau cele care au faţadele distruse sunt situate în centrul vechi al Timişoarei, în zona Pieţei Traian.
Pietonii ignoră starea în care se află clădirile. În zonă nu sunt nici indicatoare prin care oamenii să fie atenţionaţi să ocolească trotuarul. În aceste conditii, ei trec fără să se asigure: „- Treci cu un copil de mână, îi cade în cap. - Dumneavoastră, treceţi pe aici. Nu v-aţi gândit să ocoliţi? - Zilnic. Mai ocolim, dar acum, venind cu colegul de vorbă, am uitat, nici nu m-am uitat pe sus", „Nu m-am gândit niciodată la treaba asta. Şi eu trec repede, în viteză", „A putrezit partea aia şi acum cade tot. Din partea aia cade, uitaţi cum se vede".
Una dintre soluţii, pe lângă delimitarea vizuală a zonei nesigure, spun reprezentanţii Primăriei Timişoara, ar fi să îi găseasca pe proprietari şi să îi oblige să repare imobilele cu probleme. Dacă nu dau de ei sau dacă refuză să facă reparaţii, municipalitatea poate ajunge în instanţă şi cere exproprierea lor. Abia apoi poate interveni asupra clădirii. Dar, un astfel de process, sustin autoritatile, e de durată.
„Proprietarul trebuie să fie identificat cu siguranţă în Cartea Funciară. Astfel de clădiri monument fie au fost retrocedate, caz în care proprietarul va trebui să fie găsit, fie dacă nu, ar trebui să fie în proprietatea primăriei", spune Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.
Din 2013 și până în prezent Poliţia Locală a trimis peste 600 de somații. „Proprietarii clădirilor au obligaţia de a-şi întreţine clădirea, în caz contrar riscând sancţiuni între 500 şi 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 1.500 şi 2.500 între persoanele juridice", spune Nicoleta Popa, purtător de cuvânt Poliţia Locală Timişoara.
În Timişoara sunt peste 14.000 de clădiri istorice sau aflate în arii protejate. În acest an, autorităţile locale au început o campanie de identificare a imobilelor cu valoare istorică aflate în diferite stadii de degradare.
Reporter: Miodrag Hojda
Operator: Tibor Alasu
Editor web: Călin Țenche