Castanii de pe bulevardele din oraș sunt locurile preferate ale ciorilor, care îşi construiesc cuiburi în copaci. Oamenii sunt nemulţumiţi însă de gălăgia pe care o fac înaripatele și de miros. Experimentul primăriei se aplică, pentru început, pe Bulevardul Corvin din centrul urbei.
„Am căutat pe internet câteva soluții pentru a scăpa de aceste ciori. Soluția cu plasa mi s-a părut cea mai blândă dintre toate. Sunt plase pe care agricultorii le folosesc pentru protejarea culturilor și a pomilor fructiferi”, explică Viorel Arion, primarul Hunedoarei.
Primăria a cumpărat deja patru role de plasă, în lungime totală de 1000 de metri. Muncitorii lucrează la montarea lor, iar în următoarele luni ar trebui să se vadă rezultatele. Costurile s-au ridicat la 2.000 de lei.
„Lată de patru metri, plasa este pusă în jurul crengilor. Odată montată, ea ar trebui să împiedice păsările să mai ajungă la copaci” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Montarea plaselor pe castanii din centrul orașului i-a împărțit pe hunedoreni în 2 tabere. Unii cred că ar fi mai bine ca ciorile să fie împuşcate, aşa cum se întâmplă în alte localităţi, în timp ce alții sunt convinşi că metoda îşi va dovedi utilitatea, iar în plus păsările nu vor fi rănite.
„Metoda asta îi ea provizorie, dar nu îi bună. [De ce?] Cea mai bună îi să nu lase copacii să crească mari, ciorile nu stau în copacii mici, tăiați și toaletați la trei metri”, spune un localnic.
„[Ce face plasa?] Mizeria tot acolo rămâne, și miroase aici, cel puțin aleea asta îi teroare”, admite un hunedorean.
„Mai bună ca împușcatul, și normal. [De ce?] Ca să trăiască și ele. Orice pasăre trebuie să trăiască”, spune un alt locuitor al municipiului Hunedoara.
Reprezentanţii administrației locale spun că, dacă experiementul se va dovedi eficient, din toamnă astfel de plase de protecție vor fi montate în întreg orașul.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș