Bogdan Bucurean are contabilitatea în sânge. L-au iniţiat în domeniu părinţii, a învăţat mai multe în liceu, iar acum e bursier al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din Timişoara. Tot acolo, face, voluntar, contabilitate primară. „O să vreau să continui cu un master în Expertiză Contabilă sau Audit, şi pe viitor un internship la o companie multinaţională", spune Bogdan Bucurean.
Potenţialul absolvenţilor este unul dintre motivele pentru care, primăvara aceasta, în capitala Banatului s-a deschis un centru în care se fac recrutări masive. „În ultimii 2-3 ani am văzut foarte mult interes pentru România pe partea de servicii de externalizare, financiar-contabile sau resurse umane şi de aici şi creşterea pe care o avem în ultima perioadă şi în perioada care va urma", afirmă Răzvan Pătrunoiu, director de divizie Business Process Outsourcing.
Alţi jucători de pe piaţă au hotărât chiar să-şi formeze viitorii angajaţi, în şcoala profesională. „Angajăm contabili, însă literalmente activitatea nu atinge nevoia de un nivel de cunoştinţe avansat, cum este în cazul experţilor contabili, când trebuie să termine facultatea. Şi atunci, vrem să promovăm această şcoală duală", spune Cristina Lupu, psiholog al unei companii.
„Am fost director financiar, dar colegii mei au fost fără facultate, au făcut şcoală profesională, au făcut carieră fără facultate. În Germania, în Austria, e normal", precizează Peter Hochmuth, preşedintele Clubului Economic German Banat.
Noua clasă de contabili, formaţi în învăţământ dual la Liceul ”I.C. Brătianu”, va avea 25 de locuri. Se va preda legislaţie românească şi germană, iar cei elevii vor primi 200 de lei lunar de la stat şi 200 de lei de la compania care susţine proiectul.
reporter: M. Strinu/ I. Sapianu
operator: V. Jiva/ C. Pîrlogea
editor web: Călin Țenche