Arhitectul și autoritățile au căutat să pună în valoare zidurile lăcașelor de cult care au existat în acel spațiu.
”Aici ne confruntăm cu situația unor importante vestigii arheologice, descoperite cu ocazia săpăturilor, iar faza actuală de proiectare urmează să integreze aceste vestigii în soluțiile propuse”, ne spune arhitectul Radu Mihăilescu.
Arheologii consideră metoda prezentată ca fiind una bună, care reușește să scoată în evidență vestigiile pe care le-au descoperit, iar pentru o mai bună conservare, unele vor fi tratate pentru a rezista intemperiilor.
”Acestea sunt puse în evidență, vor fi vizibile. Este adevărat, zidul geamiei va trebui să fie demontat, să fie consolidat și apoi reconstruit pe o nouă fundație de beton”, ne precizează arheologul Florin Drașovean, de la Muzeul Banatului din Timișoara.
În ceea ce privește stadiul lucrărilor, autoritățile responsabile spun că nu există probleme și că totul decurge conform planului. ”Avizul de la comisia regională de monumente istorice a fost obținut deja, după care urmează reproiectarea în detaliu, acolo unde se fac modificări în proiectul inițial aprobat, și vom începe execuția. Bineînțeles că, cu anumite lucrări, în zonele în care s-au făcut deja descărcări de sarcină arheologică, lucrările de reabilitare continuă”, spune Aura Junie, șeful Biroului de Dezvoltare de la Primăria Timișoara.
Și oamenii se vor bucură că vor admira vestigiile seculare, încorporate într-o arhitectură modernă: ”Probabil că va fi interesant. Am auzit și de scheletele pe care le-au găsit. Mă interesează să văd câte ceva”, ”Am mai fost și în străinătate, și am văzut că era acoperit cu o placă transparentă. Asta ar fi ideal, dar probabil costurile sunt foarte mari. Dar, nu știu...ce se va hotărî, tot va fi bine”, ”Ar fi frumos să se conserve cumva, să fie protejate. Ar fi interesant să avem și ceva de văzut în mijlocul orașului”.
Cercetările în restul șantierelor deschise în Timișoara continuă. Municipalitatea dorește să reabiliteze integral zona Cetate până în anul 2015.
reporter: Ioana Sapianu operator: Dan Șoșdean editor web: Călin Țenche