În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se observă cum, la adăpostul nopţii, o persoana se apropie de o clădire şi începe să îi mâzgălească un zid. Pe înregistrările unei alte camere video, amplasată pe acelaşi imobil, se vede cum un un polițist trece prin zonă. Omul îşi face rondul, însă nu avea cum să-i surprindă pe vandali.
Proprietarii au pierdut şirul actelor de vandalism. Și tot pe ei, poliţiştii locali i-au găsit buni de plată
Pe altă clădire din zona centrală, la numai câţiva paşi de Prefectura Timiş, proprietarii au parte de surprize în fiecare dimineaţă. Au pierdut şirul actelor de vandalism la care a fost supus imobilul în care locuiesc. Acum, tot pe ei, poliţiştii locali i-au găsit buni de plată. Primesc amendă dacă nu îşi curăţa faţada! "Dacă o să o facem, ne poate garanta politia sau domnul primar al Timişoarei că nu se mai întâmplă şi lună de lună (trebuie - n.r.) să zugrăvim?", afirmă Alexandrina Grădinariu.
Scrii pe pereți, poți scăpa și cu 100 de lei amendă. Nu îi cureți, ca proprietar, riști să plătești și 2.500 de lei
Culmea este că proprietarii care nu curăţă clădirile sunt amendaţi cu o sumă mai mare, decât cei care le vandalizează. Georgina Velicu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara, ne precizează că ”în conformitate cu articolul 3, punctul 14 din Legea 62, scrierea pe pereţii clădirilor se sancţionează cu amenzi între 100 şi 500 de lei”. Și tot reprezentanta Poliţiei Locale Timişoara spune că ”proprietarii vor fi notificați că, în conformitate cu HCL 371 din 2007, au obligația de a îndepărta înscrisurile și desenele, în caz contrar riscând amenzi între 500 şi 1000 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 1500 de lei şi 2500 de lei în cazul persoanelor juridice”.
Numai cinci inși sancționați pentru vandalism, însă 150 somați - că ”blocul nu fuge” - să-și curețe fațadele
Conform Poliţiei Locale Timişoara, peste 320 de clădiri din oraş au fost mâzgălite în ultimul an. Numai cinci persoane au fost prinse şi sancţionate pentru acte de vandalism. În schimb, reprezentanţii poliţiei sunt foarte zeloşi când vine vorba de trimiterea notificărilor către locatari. 150 de oameni au fost somaţi să-şi cureţe faţadele. "Nu vin să îi prindă pe aceşti graffiti men, ci pentru că noi stăm pe loc, blocul nu fuge, acum ne amendează pe noi", ne spune Alexandrina Grădinariu.
Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei, îi scuză pe oamenii legii: "O astfel de lucrare nu durează mai mult de 30 de secunde şi oricât de agil ar fi poliţistul, nu îl poate prinde".
Podurile, instituţiile publice sau gardurile de pe domeniul public sunt curăţate periodic de municipalitate, care le-a oferit şi spaţii grafferilor ca să-şi demonstreze talentul. Mai mult decât atât, în fiecare toamnă la Timişoara, există şi un festival dedicat artei stradale. "Celor care fac grafitti în Timişoara le punem la dispoziţii spaţii în tot municipiul Timişoara, pe stradă, dar şi pe tramvaiele RATT", dă asigurări Dan Diaconu.
Dar până când „artiştii nopţii" face graffiti doar în spaţiile special amenajate, tot ceea ce pot să facă timişorenii care se trezesc cu casele vandalizate, este să anunţe poliţia şi să... îşi cureţe faţadele, ca să nu primească amenzi.
reporter: Sorina Covlea
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche