Copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, care au fost diagnosticaţi cu sindrom Down, epilepsie, autism, deficienţe auditive sau tulburări de comportament, vor avea parte de terapie în cadrul centrului din Timişoara. Modernizările aduse clădirii sunt extrem de folositoare, spun părinţii.
„Din punctul meu de vedere mă interesează liftul, pentru că fetiţa mea este în cărucior şi nu poate să urce scările singură. Nici măcar cu ajutor. Şi atunci liftul, pentru mine, în contextual actual, este foarte important“, „Sunt mulţumită că s-a făcut şi pentru ei, sportul, şi bazinul… chiar sunt mulţumită pentru bazin, pentru că ei îi place înotul, îi place foarte mult“, afirmă părinții.
Centrul a fost dotat cu mobilier şi aparatură pentru terapie specifică persoanelor cu diabilităţi. Lucrări importante au fost făcute şi în consolidarea clădirii pentru că risca să se prăbuşească în cazul unui cutremur.
„Sunt lucrări complete de reabilitare. Înainte de acest proiect aveam o clădire ce găzduia tot serviciu social. Mai găzduia şi Centrul Speranţa şi grădiniţa, clădire care a fost diagnosticată, pe anumite porţiuni, cu risc seismic 0“, afirmă Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.
Copiii sunt împărţiţi pe mai multe grupe, în funcţie de vârstă şi de situaţia în care se găsesc. Astfel, terapeuţii lucrează separat cu cei mici.
„Al doilea modul de activităţi reprezintă terapiile. Aici unde suntem în acest moment este clubul de dans. Se organizează în grupe de câte 7-8 copii. Sunt activităţi recreative pentru copiii nostri“, precizează Amina Dragoescu, psiholog Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi „Podul Lung“.
Lucările de reabilitare a centrului au început în anul 2013, iar pe perioada reparaţiilor centrul a funcţionat în incinta Liceului Tehnic Azur. Reabilitarea centrului a fost făcută cu aproximativ 4 milioane de lei, fonduri europene. Copiii vor fi mutați în acest loc de săptămâna viitoare.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Adrian Ionescu
editor web: Călin Țenche