La marginea Timişoarei, zeci de apartamente în blocuri construite înainte ca recesiunea să lovească piaţa rezidenţială, îşi caută încă proprietarul. În cei cinci ani de criză, în oraşul de pe Bega, vilele s-au ieftinit cu 37,8 la sută, adică de la 1.320 de euro, la 821 de euro pe metru pătrat.
Proiecte noi încearcă însă să spargă gheaţa, pe piaţa imobiliară. Este şi cazul unor dezvoltatori imobiliari din Italia, care, după ce au studiat piaţa, spun că au găsit reţeta succesului.
„Proiectul are în prim-plan ideea de a locui într-un parc. Suntem aproape de oraş, dar şi de sat", ne precizează arhitectul Massimo Basile.
Cu 25 de milioane de euro, dezvoltatorii ridică la Moşniţa un proiect care se întinde pe 10 hectare şi care va conţine aproape 90 de case. Vizează expaţii şi managerii din multinaţionale, mizând pe locuinţe de lux.
„În faza de criză, pentru noi nu e foarte important să construim, ci să facem construcţii bune, cu lux, cu accesorii, cu piscină, cu club, cu toate opţiunile care nu sunt în casele normale", a declarat pentru Digi24 Timișoara Michele Filippo Olivieri, dezvoltator imobiliar.
Suprafeţele construite din fondurile proprii ale dezvoltatorilor încep de la 200 de metri pătraţi, iar grădinile caselor pot ajunge până la 1.100 de metri pătraţi. În prima etapă, preţurile nu vor depăşi 1000 de euro pe metru pătrat util. În tot acest timp, statisticile arată că românii construiesc tot mai puţin. Potrivit INS, numărul de autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale a scăzut în prima parte din 2013 față de aceeași perioadă a anului trecut.
reporter: Manuela Strinu
operator: Dan Şoşdean
redactor: Călin Țenche