Știați că pacienții ar trebui să primească la externarea din spital o fişă care să cuprindă toate cheltuielile făcute de unitatea sanitară cu el pe durata internării? Adică medicamente, investigaţii, mâncare şi cazare. Asta, pe baza unui ordin al Ministrului Sănătăţii intrat în vigoare în urmă cu şapte ani. Spitalele nu respectă acest ordin, dar nici nu sunt trase la răspundere, întrucât nu au fost adoptate şi sancţiuni în acest sens. Vezi care e poziția pacienților: ei nu cunosc însă ce informații se ascund în aceste fișe și la ce le-ar putea folosi!
La Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara ordinul nu s-a aplicat niciodată. Fişa este dată doar pacienţilor neasiguraţi, care trebuie să plătească spitalizarea şi medicamentele. În rest, doar la cererea pacienţilor. Motivul invocat de conducere este lipsa personalului.
„E o muncă în plus, pentru că ai nevoie de alţi oameni care să facă acest lucru, pentru că trebuie să ai în programul informatic acest modul care trebuie să facă un calcul al costurilor pe perioada de spitalizare. Momentan nu avem implementat acest soft pentru a calcula cât ne costă un pacient pe perioada de spitalizare, şi să fim în măsură să eliberăm o fişă de decont, dacă el n-o solicită”, declară Maria Cerbu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor- Babeş Timişoara.
Pacienţii nici nu au auzit că ar avea acest drept şi spun că încă un document la dosarul cu analize, nu i-ar ajuta cu nimic. Opinii:
„Nu cred c-aş fi interesată pentru că oricum ştiu că sunt obligaţi să ne ofere tot ce trebuie într-un spital, medicamente, tot ce trebuie şi nu văd cu ce m-ar avantaja acea fişă.”
„Nu ştiu dacă chiar m-ar încălzi cu ceva să ştiu valoarea cheltuielilor. Oricum, ce trebuia făcut, trebuia făcut oricum.”
„Ce să fac eu cu ea? Spuneţi dumneavoastră ce mai pot să fac eu cu ea! Să fiu sănătoasă, să fim sănătoşi şi să nu mai fie nevoie să venim înapoi, asta-i principalul.”
Sumele suportate de Spitalul de Boli Infecţioase pentru tratarea pacienţilor sunt foarte mari, mai ales că specialitatea unităţii sanitare presupune internări de peste o lună.
Maria Cerbu, managerul Spitalului Boli Infecţioase "Victor Babeş" Timişoara, precizează: „Poate l-ar ajuta din punct de vedere psihologic, să vadă cât s-a cheltuit din banii sistemului pentru îngrijirile de sănătate într-o anumită perioadă. Și vă spun că unii dintre ei ar fi chiar șocați să vadă ce sume se consumă, mai ales pe un pacient într-un compartiment de terapie intensivă.”
Ordinul a intrat în vigoare la începutul anului 2006, cu scopul de-a informa pacienţii în ceea ce privesc costurile cu spitalizarea şi îngrijirea lor. Totodată, în acest document bolnavul vede toate medicamentele care i-au fost administrate. Dacă fişa nu este corectă, asiguratul are dreptul de-a acţiona în instanţă spitalul.