Din cauza neînţelegerilor dintre constructorul care s-a ocupat de consolidarea clădirii, încă 2006, şi autorităţi, cu excepţia unor lucrări mici, şantierul mai mult a bătut pasul pe loc. Aşa se face că, deşi acoperişul monumentului istoric a fost reparat, ploaia s-a infiltrat în zidurile vechiului castel medieval.
„Lipseau niște jgheaburi un pic mai speciale, constructorul a plecat fără să le renoveze e adevărat, iar Muzeul Banatului a lăsat să plouă câteva luni fără să ne anunțe. Pentru asta există o amendă de cinci mii de lei pe care o aplicăm”, explică Sorin Predescu, directorul Direcției de Cultură și Patrimoniu Timiș.
Ba mai mult, Direcția de Cultură și Patrimoniu i-a făcut sesizare penală firmei de construcții pentru faptul că, acum, zidurile reşedinţei regale a lui Carol Robert de Anjou din secolul al XIV-celea sunt pline de infirltraţii. Pentru această situaţie, conducerea muzeului și firma de construcții pasează vina de la una la alta.
„A expirat autorizația, am băgat pentru o nouă autorizație și așteptăm să iasă [...] am făcut sesizări săptămânale pentru că nu e normal să lași descoperit când s-au plătit lucrări de acoperire cu o prelată provizorie”, adaugă Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Banatului din Timișoara.
„[De ce nu se montează jgheabul ăla?] Păi ne-au trimis niște somații [...] că pune o membrană de cort nu știu ce, ce suntem țigani ... cum să o prinzi de țiglă”, precizează și Lucian Perescu, directorul firmei de construcții.
„Sincer, în zece ani de zile,puteai să construiește Pentagonul ușor. Unul din consilierii mei împreună cu corpul de control și cu ceea ce înseamnă audit o să facă o verificare amănunțită pe acest subiect”, este de părere Sorin Grindeanu, preşedintele Consiliului Județean Timiș.
Oamenilor li se pare inadmisibil să dureze atât de mult consolidarea unei clădiri de o asemenea importanţă. Pe de altă parte, alţii nici măcar u se mai miră.
„Mi se pare în ziua de azi de neconceput să dureze reparațiile cu zecile de ani”, spune o timișoreancă.
„Clădirea arată foarte inestetic sperăm să fie la un nivel european”, adaugă un alt locuitor al orașului.
„Lucrurile durează cum durează în România toate șantierele, e ceva caracteristic”, completează un alt timișorean.
În 2010, autorităţile judeţene de atunci au câştigat un proiect pe fonduri europene în valoare de 52 de milioane de lei, din care suma nerambursabilă era de 34 de milioane de lei. Proiectul presupunea restautarea castelului, însă el nu putea demara decât după finalizarea consolidării.
Cum aceasta nu s-a terminat la termen, nici reabilitarea nu a putut începe. Şi, deşi au câştigat proiectul, autorităţile nu s-au putut folosi de bani. Iar din 2006 încoace, vizitatorii nu au acces la muzeul găzduit de Castelul Huniade.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Petcu