Cartier rezidențial fără electricitate

Data publicării:
cartier curent

Oamenii și-au cumpărat terenul în zonă, încrezători în promisiunea primăriei că va introduce toate utilitățile. Primăria a găsit banii necesari investiției abia anul trecut, când s-a lovit, însă, de un alt aspect. Curtea de Conturi nu a permis demararea lucrărilor pe motiv că o investiție făcută din bani publici nu poate fi preluată ulterior de o companie privată, precum Enel.

„Am centrala, o țin împachetată, nu are rost să o montez, deja pierde garația”, povestește Adriana Iuga, proprietarul unei case în comuna Becicherecu Mic.

Familia Iuga și-a cumpărat un teren în comuna Becicherecu Mic în anul 2006. A început să îşi ridice casa doi ani mai târziu. Deși construcțiea este aproape gata și ar putea fi locuită, electrocasnicele sunt imposibil de folosit în lipsa curentului electric.

„De opt ani lucrăm la această casă și mai avem foarte mult. Măcar să o putem folosi, numai că venim, ne uităm la ea și plecăm”, continuă Adriana Iuga.

„Au fost adunate CNP-urile de la toți locatarii, au fost semnate și s-a mers la primărie, apoi s-au depus actele. A venit un domn de la ANRE și a constatat situația”, spune și Ruben Iuga, soțul acesteia.

Unii dintre vecini care locuiesc deja în comună folosesc generatoare sau fac la fiecare șase luni o cerere pentru a beneficia de curent provizoriu. Însă, condițiile sunt departe de cele dintr-un cartier civilizat.

„Sunt momente în care pornești un boiler, pornești ceva mai puternic și se stinge becul. Eu, spre exemplu, am instalația asta din 2011”, adaugă și Ioan Modorean, un vecin al acestuia.

„Am vorbit cu un vecin de-al meu și era să îi ia foc casa. Rețeaua nu e foarte sigură, sunt o grămadă de case legate la un singur stâlp și rețeaua e relativ improvizată”, mai spune Ruben Iuga.

Aproape 200 de persoane și-au cumpărat loc de casă în comună după ce primăria a scos o pășune din circuitul agricol, a parcelat terenul și l-a vândut. Autorităţile locale au promis că oamenii vor avea toate utilitățile, însă, după zece ani, locatarii au doar apă în case.

„A fost avantajos pentru că la momentul respectiv am dat cam 3.000 de euro pe 500 mp”, explică Ioan Modorean.

Primăria comunei Becicherecu Mic a alocat în bugetul de anul trecut 255.000 de lei pentru realizarea rețelei electrice, adică 80% din totalul investiției. Restul costurilor ar fi urmat să fie suportate de Enel. La o inspecție făcută în toamna anului trecut, Curtea de Conturi a oprit procedurile.

„Este o investiție a unei instituții publice într-o companie care este 100% privată, iar din punctual lor de vedere aceasta este o deturnare de fonduri”, precizează Alin Marian Hîldan – secretarul Primăriei Becicherecu Mic, județul Timiș.

Reprezentanții primăriei susțin că obligația legală de a finanța investiția îi revine companiei care concesionează rețeua electică.

„Accesul la reţelele electrice de interes public reprezintă, un serviciu obligatoriu, în condiţii reglementate, pe care trebuie să-l îndeplinească operatorul de transport şi de sistem, precum şi operatorul de distribuţie” - se arată în art. 25 din Legea 123/2012.

Deşi obligată de lege să susţină integral investiţia, compania de electricitate a trimis un răspuns Primăriei Becicherecul Mic, în care cere administraţiei fie să accepte o cofinanţare de doar 20 de procente, fie să realizeze primăria întreaga învestiţie ori Enel renunţă la lucrările de extindere a reţelei electrice.

„Enel Distribuție Banat a informat Primăria Becicherecu Mic cu privire la soluția tehnică stabilită în studiului de fezabilitate realizat, (…) solicitând şi un răspuns de la primărie privind modul de gestionare a investiției respective:

- acceptarea propunerii de cofinanțare (20%);

- realizarea anticipată a lucrărilor, finanțate integral de Primăria Becicherecu Mic;

- renunțarea la realizarea lucrărilor de extinderea a rețelei electrice.”

Sursa: Enel Distribuție Banat

Lucrările pentru introducerea curentului electric ar dura cel mult o lună, susțin reprezentanții primăriei. În cazul în care compania Enel nu finanțează lucrarea integral, oamenii ar putea rămâne și fără curent provizoriu în scurt timp, întrucât legea le permite să beneficieze de el doar zece ani de la demararea construcției.

Reporter: Raluca Popa

Operator: Mihai Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...