Primul pas: se desprinde această etichetă, conţine un cip. Sunt datele de identificare ale cărţii. Următorul pas va fi legătura cu sistemul efectiv, introducem numărul în sistem. Iar cartea este securizată. Acum, poate fi ridicată de orice cititor care are o legitimaţie.
Cititorul vine, îşi alege o carte, se identifică, sistemul l-a identificat. Pune cartea. Sistemul recunoaşte cartea. O carte securizată care nu a trecut prin sistemul de identificare va declanşa alarma. În acest fel nimeni nu va putea să ia vreo carte din fondul Bibliotecii Judeţene Timiş fară să o treacă prin sistemul de indentificare.
Cititorii sunt încântaţi de noua tehnologie: ”E o idee OK”, - De ce crezi că e mai bun aşa? ”E mult mai simplu să găseşti cartea”, ”E o idee foarte bună”, - De ce credeţi că este mai bine aşa în acest sistem securizat? ”E mai rapid, e o muncă mai uşoară”
Şi tot cu ajutorul noii tehnologii, bibliotecarii vor putea identifica mult mai uşor documente puse greşit pe raft.
Primele cărţi pe care s-au pus cipurile de identificare sunt dicţionarele şi volumele din bibliografia şcolară şi studenţească. ”Schimbă statutul bibliotecarului, care, având asistenţă şi aceste mijloace, poate deveni un fel de consilier cultural al cititorului. Înseamnă o sincronizare cu tehnologia care, practic, domină şi va domina tot mai acut acest domeniu şi simplifică muncă. Este vorba despre securizarea şi identificarea electronică a cărţilor”, afirmă Tudor Creţu, directorul Bibliotecii Judeţene Timiş.
Reprezentanţii bibliotecii susţin că, până la finalul anului, vor securiza încă 16.000 de volume. Implementarea acestui sistem a costat 200.000 de lei, sumă alocată de Consiliul Judeţean Timiş.
reporter: Marcela Sferlea
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche