Caniculă și secetă pe câmpurile din vestul țării. Irigațiile fac diferența
Data publicării:
Pentru porumbul cultivat de agricultorii înscriși în Asociația de Irigatori din comuna Fântânele din județul Arad canicula nu reprezintă nici un fel de problemă. Cu doar doi pivoți lungi de 350 de metri se poate iriga o suprafață totală de 140 de hectare.
O astfel de instalație nu e deloc ieftină. Ea costă între 80.000 și 100.000 de euro. Producția, în schimb, este pe măsură: un porumb irigat poate produce până la de două ori mai multe boabe decât unul care suferă din cauza secetei.
Cu toate acestea, cazul irigatorilor de la Fântânele rămâne unul singular în județul Arad. Foarte puțini agricultori dispun de utilaje pentru irigații și poate și mai puțini au acces la apă pentru culturile lor. Deși în județul Arad mai există încă o asociație de irigatori, aceștia încă nu au reușit să își pună sistemul la punct și să dea drumul la apă. Din păcate, problemele întâmpinate par pentru moment de netrecut fără câteva milione de euro investite în refacerea canalelor și conductelor care aduc apa la culturi.
Agricultorii recunosc că ”o cultură irigată este o cultură sigură, pe când o cultură neirigată este o cultură în voia sorții, e un pericol chiar, noi investim banii și așteptăm să plouă”.
Dan Târjoianu, directorul Organizației de irigatori Arad, ne precizează: ”Trebuie să ținem cont că aceste amenajări sunt din perioada 1966, au o anumită vechime, nu au fost reabilitate. Ar trebui reabilitate”.
În condiții de secetă un hectar de cultură irigată îl costă pe un fermier în jurul a 100 de euro pe an. Repararea conductelor, decolmatarea canalelor și refacerea stațiilor de pompare reprezintă însă probleme pentru care banii fermierilor sunt insuficienți.
Reporter: Dan Codre Operator: Cristian Kovacs Editor web: Călin Țenche