Planul s-ar potrivi perfect cu candidatura Aradului la titlul de Capitală Verde a Europei 2018, numai că există o problemă: Municipalitatea nu poate face nimic fără sprijinul Agenţiei pentru Îmbunătăţiri Funciare care adminsitrează canalul, iar reprezentanţii ANIF spun că deocamdată nimeni nu i-a anunţat că ar exista vreo iniţiativă în acest sens.
„Nu se poate respira, când treci pe aicea tre să te ţii cu o mână... dacă eşti pe bicicletă cu o mână de nas, cu una de ghidon că nu poţi. E irespirabil aerul. Şi te imbolnăveşti”, povestește o localnică.
Cel puţin pentru moment, localnicii privesc transformarea Mureşelului în zonă de agrement drept un plan ce ține de domeniul SF-ului. Tradus ca Ştiinţifico Fantastic, pentru că de Studii de fezabilitate încă nu discută nimeni. Din cauza unor deversări ilegale, despre a căror proveniență nu știe nimeni nimic, apa din Mureşel a ajuns un focar de infecţie şi nimeni nu are soluţii pentru curăţarea ei. Mai mult, deşi a anunțat că vrea să transorme zona, Primăria Arad nu are nicio putere asupra ei şi depinde în totalitate de un parteneriat cu agenţia ce deţine canalul.
„Chiar dacă s-ar construi două stăvilare, să spunem, unul în aval – unul în amonte, care să menţină un nivel constant acolo, calitatea apei nu este cea normală şi firească”, explică Mircea Purcaru – director ANIF Arad.
„Este o idee de proiect, sigur în primul rând trebuie să se stabilească o modalitate juridic administrativă pentru că după cum ştiţi acest canal nu este în adminstrarea municipalităţii ci al Agenţiei de Îmbunătăţiri Funciare”, spune și Corina Drăghici – purtător de cuvânt al Primăriei Arad.
„Îi risc de îmbolnăvire pentru copii, pentru oameni bătrâni care vin să mai respire un aer curat şi aici nu cred că e locul pentru respirat aer curat”, spune un arădean.
„Ar fi bine, nu c-ar fi rău, dar lucrarea o să se abandoneze până la urmă. [E foarte greu de făcut?] Greu de făcut”, adaugă un altul.
Cu toate acestea, schimbarea destinaţiei Mureşelului e privită cu ochi buni de cei ce locuiesc în zonă.
„[Ce părere aveţi că doreşte Primăria să transforme Mureşelul în parc?] Foarte bună! În primul rând vara miroase foarte urât, şi ar fi mai aspectos”, completează o altă localnică.
„Ar fi o idee excelentă, oricum lipsesc parcurile în zonă. Deci cu atât mai bine! Şi ar dispărea focarul ăsta de infecţie de aici. [Vă feriţi de el vara?] Evident! Cât putem!”, este de părere un alt locuitor.
Canalul Mureşel este situat la 4 metri deasupra nivelului actual al Mureşului, iar alimentarea lui cu apă depinde în totalitate de o staţie de pompare. Dacă ar deveni zonă de agrement, pe canal ar urma să fie folosite bărci cu fundul plat iar nivelul apei nu ar depăşi 50 de centimetri.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs