„Mi-a dat cu pumnul în cap și pe toți colegii ne făcea proști, tâmpiți, handicapați. [Și cum vă bate, vă lovește cu palma sau cum?] Da, și cu picioarele” - este mărturia unui elev de clasa a VI-a de la Școala Gimnazială din comuna Vața. Părinții săi iî acuză de violență pe directorul unității de învățământ, pe profesorul de informatică dar și pe șoferul microbuzului școlar.
„A început să vină acasă să îmi spună mami, ne jignește la ore, ne adresează cuvinte vulgare, ne dă cu pumnii în cap, ne trage de perciuni”, spune și Claudia Obârșan, mama elevului.
„A fost lovit de șoferul de pe microbuz, a fost lovit de doamna directoare, a fost lovit de domnul profesor de informatică, și agresat verbal, aducându-i-se injurii, de exemplu țărani, proști...”, admite Marinel Obârșan, tatăl elevului.
Iar după ce părinții copilului de 12 ani au sesizat autoritățile, au început să apară și alte mărturii legate de abuzurile psihice și fizice la care sunt supuși elevii, într-o încăpere, numită de copii, cameră de tortură.
„[Și alți colegi pe care i-a băgat (în camera de tortură - n.red.)? Da, unul de la Brotuna. L-a băgat și a dat și cu pumnii în el, a ieșit șchiopătând de acolo”, continuă elevul.
„În scoală s-a format o mică, să zic așa, cameră de tortură. Acolo îi bagă secretarul, îi bate pe copii, șoferul îi bate pe copii”, adaugă mama sa.
„Există o începere de cameră de tortură, în care = am înțeles că bat copiii. Asta mi-o spus copilul meu acasă”, completează Medina Ciur, mama unui alt elev.
„Mi-a zis de unii băieți că face „e unii băieți i-a dat cu capul de bancă”. [Cine îi bate pe băieți? Doamna directoare?] Păi cică doamna directoare îi bate, așa mi-or povestit fetele acasă”, adaugă Elena Oncu, o altă mamă revoltată.
Directoarea școlii, care este și profesoară de matematică, infirmă toate acuzațiile care li se aduc atât ei, cât și fiului său, profesor de informatică.
„Nu știu de această cameră de tortură, n-am auzit niciodată, nu sunt vinovată cu nimic, și cred că bunul Dumnezeu și cu aceste suflete curate ale copilașilor, alături de părinții lor, vor face dreptate în această anchetă. Este copilul meu, este profesorul de informatică, nu a bătut niciun copil”, povestește Adriana Coza, directorul Școalii Gimnaziale din Vața.
Sesizările primite de la părinți sunt acum verificate de autorități – Inspectoratul scolar, politie si Protectia Copilului. Concluziile ar putea veni, cel mai devreme, peste o săptămână.
„Până în momentul de față au identificat o persoană, mamă a unui elev de 12 ani care a depus o plângere penală cu privire la comiterea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, respectiv rele tratamente aplicate minorului, prin urmare în cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală în care se vor administra probe suplimentare”, susține Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
„În cursul săptămânii viitoare vom primi raportul cu interpretarea chestionarelor aplicate elevilor, părinților și cadrelor didactice, vom elabora un raport general, îi vom face răspunsul mămicii și vom finaliza ancheta”, asigură și Lavinia Ilina, inspector șef adjunct, ISJ Hunedoara.
„Vom include, dacă se impune, într-un program de consiliere și sprijin atât pentru copii, cât și pentru părinți”, completează și Ionela Lazăr, purtătorul de cuvânt al DPDC Hunedoara.
Dacă vor fi găsiți vinovați pentru rele tratamente aplicate minorului, cadrele didactice și șoferul microbuzului școlar din comuna Vața se pot sta după gratii între 3 si 7 ani.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș