Marcela Todoni este doctorandă în anul II în domeniul Finanțelor, la Universitatea de Vest din Timișoara. Ea coordonează studenții, în cadrul unui proiect european axat pe consilierea în carieră. Tânăra a beneficiat timp de un an de o bursă lunară de 1.500 de lei, din fonduri europene. Cariera ei de economist a dobândit alte perspective, în special în urma conferințelor de peste hotare la care a participat.
”La conferințele internaționale sunt prezenți destul de mulți cercetători de pe plan internațional. Conferința de la Barcelona a fost una destul de spectaculoasă, 400 de lucrări prezentate, aproape 700 de oameni prezenți din peste 60 de țări. Probabil nu aș fi investit atât de mult dacă nu aș fi avut un sprijin”, afirmă Marcela Todoni.
Doctoranzii care beneficiază de burse din fonduri europene au șanse mai mari de reușită în carieră și datorită schimbului de experiență pe care îl pot face în universități din străinătate.
”Perspectivele sunt unele destul de bune si sperăm și mai bune pe viitor, cu atât mai mult cu cât sunt deschise anumite colaborări pe plan internațional și cu alte universități”, precizează Marcela Todoni.
Universitea de Vest din Timișoara are partenieriate cu instituții de învățământ superior din Franța, Germania, Italia, Spania și chiar din țările nordice. Acolo vor putea face stagii de cercetare 70 de doctoranzi de anul I, care vor beneficia de burse lunare, după ce universitatea timișoreană a câștigat un proiect european în valoare de peste un milion de euro. Procedurile pentru selectarea celor care beneficiază de sprijin financiar încep de săptămâna viitoare. Prioritate vor avea doctoranzii cu rezultate bune și implicați în proiecte de cercetare.
”Vor beneficia de o bursă de 1.800 de lei pe lună, timp de șase luni de zile, atât este proiectul, din care două luni de zile vor avea stagii de practică în străinătate, timp în care vor primi 4.200 de lei pe lună. Se vor finanța deplasări pentru aceștia, participări la conferințe pentru aceștia, ceea ce, credem noi, va duce la creșterea calității cercetării”, ne-a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.
Proiectul pe fonduri europene al Universității de Vest a primit cel mai mare punctaj într-o competiție la care au participat 15 instituții de învățământ superior din țară, printre care Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Capitală. În total, se vor acorda burse finanțate de Uniunea Europeană pentru 140 de doctoranzi din universitățile participante.
Universitatea de Vest din Timișoara, reprezentată în Parlamentul European
Reporter: Raluca Popa
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche