”Bradul e bun, argintiu. 90 cu tot cu suport”, - Cât? ”Nu. Stai să văd ce suport are. 100 cu tot cu suport. Hai. Îl băgăm”. În ajunul Crăciunului, în piețele din Timișoara câștigă cel care știe să negocieze mai bine prețul brazilor: ”Sunt ceva mai scumpi decât în ultimele zile”, - Ce înseamnă mai scump? ”Mai scump cu 30-40 de lei la bucată. De la 220 la 80, cam așa merge”.
Însă vânzarea bună se face tot acolo unde sunt prețuri mici. Această doamnă a scos ultimii brazi la ofertă. Nu a durat mult până au apărut clienții: ”Sunt ultimii de-aia i-am lăsat așa!”, ”Mulțumesc. Sărbători fericite!”, ”25 bucata”, - Mai ieftini ca în ultimele zile? ”Mai ieftini, da. Păi am lăsat că e ultima zi. Ce să fac cu ei? Să-i arunc în Bega? Anul acesta nu a mers așa bine. Anul ăsta se simte criză, nu mai”, ”E prea multă ofertă aici, prea mulți brazi anul ăsta și se scad prețurile”, ”E ultima sută de metri, ce să mai faci cu ei? Măcar îi dăm la om să îi ia acasă, chiar și mai ieftin decât prețul de achiziție. De exemplu acela a fost 200, 220, acum îl dai și cu 80 de lei și cu 50 de lei”.
Pornind de la această idee, unii timișoreni au așteptat special ajunul Crăciunului pentru a găsi la un preț bun bradul dorit. ”Stufos și să încapă la bloc. La ora asta cred că vor să se scape de ei și nu cred că mai plusează”, ”Ceva mai micuț, pentru balcon, la copii. Acum e ultima sută și mai ridică prețurile dar... e negociabil în piață”, ”Negociem da, noi suntem negociatori aici”, - Cam cât dau oamenii pe brazi? Care e media? ”Ar cumpăra, dar nu au bani. Sunt săraci. Pensia e mică”.
În urmă cu două săptămâni, în piețele din Timișoara un brad se vindea chiar și cu 450 de lei. De ajun, aproape că nu e timișorean care să nu găsească un pom de Crăciun care să se încadreze în buget.
Reporter: Raluca Popa Operator: Tibor Alasu Editor web: Călin Țenche