Pentru Valentin, problemele au apărut încă din prima zi din viaţă. Copilul s-a născut cu pielea extrem de uscată şi cu numeroase leziuni adânci. ”Nu s-au găsit soluţii. Am fost trimisă la dermatologie, peste tot. M-au purtat de ici colo şi mi-au tot zis de tot felul, că e dermatită seborică, că e dermatică acută, infecţie”, spune Valentina Dorobanţ, mama lui Valentin.
Şi de atunci, Valentin îşi petrece mare parte din timp prin spitale. De aproximativ o lună, este internat la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu" din Timişoara. Deocamdată, medicii de aici spun că este suspect de imunodeficienţă primară complexă, o boală cu care cadrele medicale de aici nu s-au mai confruntat.
”Investigaţiile care se fac sunt foarte costisitoare. Ele trebuie făcute etapizat. Nu poţi să le faci pe toate dintr-o dată pentru că nu ai fondurile suficiente”, afirmă Mihaela Bătăneanţ, medic primar pediatru.
În plus, medicii susţin că nu există nici centrele de genetică unde să se facă diagnosticarea pacienţilor cu boli rare, dar şi tratarea acestora. ”Problema cea mai gravă este că nu există Centre de Genetică... Ştim bine că majoritate bolilor rare sunt boli genetice, chiar dacă suspiciunea clinică există, totuşi, capacitatea noastră de diagnostic molecular, diagnostic genetic de vârf, este redusă şi atunci sunt împiedicaţi în stabilirea exactă a diagnosticului”, precizează Maria Puiu, medic genetician.
În lipsa centrelor de genetică, diagosticarea exactă şi tratarea celor peste un milion de pacienţi din România care suferă de o boală rară este extrem de greoaie.
Invitată în platoul știrilor Digi24 Timișoara a fost Maria Puiu, președintele Societăţii Române de Genetică Medicală
reporter: Marcela Sferlea operator: George Ştefăniţă editor web: Călin Țenche