Mai bine de un secol, bunicii și străbunicii lui Dan Vașar l-au slujit pe baronul Csavossy si pe aristocrații care poposeau la Bobda. Trasul clopotului e tradiție de familie, așa că bărbatul o face și acum aproape zilnic, chiar dacă lăcașul de cult stă să se prăbușească.
„El o fost de copil la biserică, o fost ca un fel de slugă la baron […] baronul a avut încredere în el și i-o lăsat cheia. E prăpăd dacă nu mai este cine să pună mâna”, povestește Dan Vașar.
După venirea comuniștilor, lăcașul de cult a fost lăsat în voia sorţii. Odată cu trecerea timpului acoperişul s-a distrus, iar apa scursă a deteriorat orga din biserică. Oamenii speră acum, ca obiectivul, o mândrie pentru localnici, să fie restaurat:
„Apăi ne mândrim da, dacă ar fi ok, dacă ar fi pusă la punct ar fi mai bine, mai mândri am fi”.
„Îi monument istoric, da dacă nu vine nimeni să o facă, păi da, 200 de ani. Numai zvoanele ce frumos îi când moare cineva și trage zvoanele”.
Autoritățile locale spun însă că nu pot interveni în niciun fel pentru că monumentul aparține Episcopiei Romano-Catolice.
„Îi unic în țară și îi o copie fidelă după o bazilică din Roma. Starea asta jalnică a început să fie din 1998”, explică Gabriel Ilaș, primarul comunei Cenei.
Reprezentanții Episcopiei susțin, însă, că nu au a bani să investească în lăcașul de cult primit donație de la familia de baroni.
„Nouă efectiv banii ne lipsesc pentru acest proiect atât de mare și, în plus, este și problema că nu avem acolo atâția credincioși”, spune, prin telefon, Claudiu Călin, arhivist la Episcopia Romano-Catolică din Timișoara.
Biserica a fost construită în anul 1860 la comanda baronului Csavossy. Acum, niciun localnic nu mai trece pragul bisericii pentru slujbe.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Șoșdean