Azilul groazei din Timiș. Bătrânii sunt înfometați și ținuți printre excremente de șobolani

Data actualizării: Data publicării:
azil

Fară mâncare, fără medicamente, în paturi murdare, printre excremente de șobolani și fără îngrijire medicală de specialitate. Așa stau, de luni bune, 11 bătrâni cazați într-un azil privat, ce funcționează ilegal în Liebling, județul Timiș. Autoritățile locale și instituțiile din domeniu cunosc situația de cel puțin trei luni. S-au anunțat reciproc prin hârtii și au scris amenzi. Hârtiile insa nu i-au ajutat pe bătrânii condamnați la o bătrânețe degradantă să fie salvați de acolo, iar strigătele lor de ajutor nu au trecut tot timpul de zidurile mucegăite. Abia astăzi, într-o acțiune fără precedent, autoritățile au reușit să intre în azilul groazei.

"Vă rugăm să ne permiteți accesul, vrem să verificăm azilul de bătrâni care funcționează. Suntem în echipă, doamnele de la Protecția Consumatorului, ITM, DSP și Inspecția Socială. Vă rugăm să ne dați voie să intrăm!"

11 bătrâni bolnavi, murdari, în paturi cu așternuturi neschimbate, ținuți în camere cu mucegai pe pereți, pânze de păianjeni și fecale de rozătoare în colțurile camerelor. Ca și cum nu ar fi suficient, cei 11 au o singură toaletă, fie bărbați sau femei, mâncare expirată în frigider, pe care o îngrijitoare a pregătește într-o bucătărie improvizată, în care vasele se spală la lighean. Chiuvetă nu există. În aceste condiții au trăit în ultimele luni cele 11 persoane vârstnice, în azilul ilegal administrat de un bărbat, în Liebling.

"Dumneavoastră sunteți imobilizată la pat. Am coloana ruptă. Spuneți mi vă rog, cineva stă noaptea cu dvs aici să vă ajute? Nu, nu stă nimeni. Și dacă aveți o durere sau o problemă noaptea, cum vă descurcați? Aveți pe cine să sunați? Nu. Deci fără medic, vă luați cum considerați dmneavoastră."

"Condițiile sunt inumane. Încalcă toate normele și prevederile legale, atât din pdv al protecției consumatorilor cât și al celorlalte instituții cu care ne aflăm astăzi aici. Unitatea trebuie închisă pentru că nu au autorizații de funcționare", spune Mihaela Ignat - comisar șef OPC Timiș.

Oamenii care locuiesc în vecinătatea azilului spun că autoritățile și poliția au fost de mai multe ori acolo.

"Știam, știam că o mai fost. Pe unul pe care l-a adus prima dată, atunci l-am scos pe geam, am sunat la poliției că o fost lăsat singur aici. Ați scos omul pe geam? Da, era pe geam, striga. Când a fost asta? Anul trecut, în octombrie, da."

Și aleșii locali din Liebling cunosc situația de luni bune. Astazi, cand toate autoritatile resposnabile au intrat in azilul groazei, primarul nu a fost de gasit. La fel ca si conditiile din azil, atitudinea a lasat de dorit.

"Eu sunt plecat acum că am avut ședință de consiliu și am plecat. Și nu sunteți în localitate? Nu, nu sunt. Unde sunteți că venim unde sunteți? A, unde mi-s acuma. Nu sunteți în timpul programului de serviciu, domnule primar? Nu contează, un primar nu-i în timpul programului, tot timpul e, 24/24. Perfect, atunci unde vă găsim? Aia e problema mea personală unde sunt", a replicat Ioan Munteanu - primarul comunei Liebling.

Atunci când sunt de găsit, autorittatile locale fac hârtii. Atât. Doar asta intră în atribuțiile lor.

"Noi am făcut adrese la toată lumea... restul... de câtă vreme știți de locul respectiv? Noimebrie, decembrie. Și sunt făcute adrese către DSP, către Poliție. Suntem la final de februarie aproape, de ce încă funcționează? Asta întrebați DSP-ul, sănătatea publică, cine răspunde de chestiile astea, faceți hârtii și atât? Păi și ce să facem? Dați-ne dvs soluția, conform legii trebuie să facem hârtii", continuă Vasile Iacob - viceprimarul comunei Liebling.

Despre condițiile în care trăiesc cei 11 bătrâni în azilul ilegal din Liebling au aflat abia la finalul săptămânii trecute și reprezentanții Guvernului în teritoriu.

"Activitatea acestei societăți a fost suspendată dar după cum ați putut și dvs astăzi constata, nu a fost respectată această măsură, societatea funcționând în continuare", adaugă Daniel Franțescu - subprefectul județului Timiș.

Administratorul așa zisului azil a fost amendat cu zeci de mii de lei de ITM, OPC, DSP și Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială. Nu a plătit nicio sancțiune și nici nu a luat măsurile pe care i le-au impus autoritățile statului. Adică, să se autorizeze și să-i ducă înapoi la domiciliile lor pe bătrânii pe care îi are în grijă. Într

"Mi-au dat, a venit protecția socială și mi-au impus ce am de făcut și ce nu. Deci trebuie făcute. Cum stau? Instituţiile de ce au venit în control? Păi nu ştiu, dumneavoastră i-aţi chemat! Au mai fost la dumneavoastră, nu i-am chemat eu. Ba da, dumneavoastră i-aţi chemat. Nu mai contează", este răspunsul administratorului azilului.

Tot ce contează este că, după verificările de astăzi, autoritățile caută locuri în azilurile de stat, autorizate din județul Timiș. Vor să îi mute pe cei 11 vârstnici până când reușesc să ia legătura cu aparținătorii lor. Pentru că și dacă pun lacătul pe azilul groazei,

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri