La pregătirea pentru Bacalaureatul de toamnă organizată la Universitatea de Vest din Timișoara participă doar profesorii, nu și elevii. Asta ar putea spune Călin Timoc, care predă în cadrul catedrei de Istorie. Cadrul didactic a sosit punctual la întâlnirea stabilită pentru meditarea absolvenților, însă nimeni nu l-a așteptat în sală.
”Deocamdată nu am avut nicio solicitare și am vorbit și cu alți colegi de la alte materii și nici eu nu au primit. Noi ne-am pus la dispoziție numerele de telefon și chiar și un orar, care este afișat pe internet, în care ne pot contacta în cazul în care ei își doresc niște sfaturi sau lămuriri despre cum ar trebui să se prezinte la un astfel de examen încât să îl promoveze”, spune el.
Pe lângă Istorie, profesorii universitari sunt dispuși să-i ajute pe tineri să scape de lacune și la Limba și Literatură Română, Psihologie, Sociologie și Logică. Încă de săptămâna trecută, absolvenții claselor a XII-a ar fi putut să participe la meditații.
”În sala pusă la dispoziție de Universitatea de Vest din Timișaoara ar fi încăput, fără probleme, 30 de persoane. Cu toate acestea niciun absolvent de clasa a XII-a nu s-a arătat interesat de pregătirea gratuită pentru Bacalaureatul de toamnă”, afirmă Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.
”Practic, de peste trei ani de zile facem aceste pregătiri, atât vara cât și în timpul anului școlar. Vara, sigur, este o audiență mai mică pentru că nu mai sunt așa de mulți candidați care să susțină probele”, a declarat Mădălin Bunoiu, prorectorul Universității de Vest din Timișoara.
Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului începe pe 17 august, însă probele scrise se vor desfășura începând cu data de 24 august.
”Pentru sesiunea de toamnă au fost înscriși 1.596 de candidați. Ne-am organizat pe șase centre de examen, cinci in Timișoara și unul la Lugoj, iar centru de evaluare va fi unul singur în Timișoara”, spune Aurelian Sima, inspector școlar adjunct în cadrul ISJ Timiș.
Anul acesta în Timiș, nu au promovat examenul de maturitate, în prima sesiune, peste 1.600 de elevi, adică aproape 35% dintre cei care au susținut concursul.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche