Vorbim de un proiect inițiat de minister în anul 2010 care presupune construirea unor astfel de instituții sanitare în Timișoara, Iași, Târgul Mureș și București. Singurul lucru existent în acest moment la Timișoara, după cinci ani de la startul proiectului, este doar terenul pe care ar trebui construită banca de țesuturi.
„Din păcate nu s-a prezentat nicio companie la licitație pentru construcția acestor bănci. Ministerul Sănătății urmează să lanseze din nou această licitație”, spune Dan Ilincariu, coordonator regional de transplant.
Prima licitație a avut loc în luna august a acestui an. Nu există însă o explicație concretă pentru care firmele nu au fost interesate de acest proiect.
„E greu de găsit explicații. Probabil că cei care se ocupă de aparatura necesară și de construcția unor astfel de edificii încă nu au reușit să își facă bilanțurile pentru a se prezenta la licitație”, adaugă Ilincariu.
În cei cinci ani de la înițierea proiectului de către Ministerul Sănătății, la Timișoara a fost rezolvată doar problema terenului pe care ar trebui construită clădirea.
„Acesta este terenul alocat de consiliul județean pentru construirea băncii de țesuturi și organe. Aflat în vecinătatea spitalului județean din Timișoara, terenul are o suprafață de 400 de metră pătrați, iar clădirea va avea 200 de metri pătrați și va fi împărțită în patru module” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.
„La solicitarea Ministerului Sănătății în anul 2011 mai precis luna septembrie a fost elaborată o hotărâre de consiliu prin care s-a aprobat trecerea către spitalul județean, din domeniul public, a unei suprafețe de 450 de metri pătrați pentru construirea unei bănci de celule și țesuturi umane”, a explicat și Florian Zamfir, vicepreședintele Consiliul Județean Timiș.
Costurile pentru a monta modulele speciale care păstreaza țesuturile ajung la un milion de euro și vor fi asigurate de Ministerul Sănătății.
Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Mihai Pop