Unul din cinci bănățeni recunoaște că are probleme cu greutatea, spune un studiu făcut de un lanț de clinici. Tendinţa de îngrăşare e confirmată şi de alte cercetări, care arată că, în ultimii 24 de ani, locuitorii din vestul ţării s-au împlinit cu 10 kilograme, sunt mai înalți cu 6 centimetri, iar picioarele nu le mai încap în pantofii cumpărați în 1989. Există și un vinovat: ADN-ul specific locuitorilor din Banat. Moştenirea genetică vine de la sate, acolo unde micul dejun conţine ceapă şi slănină, în timp ce un prânz bun începe cu o supă grasă de găina de casă.
Și fast-food-urile reacţionează la tendința de rotunjire a bănățenilor. Un lanț de restaurante cu servire rapidă nu mai vinde hambugeri și cartofi prăjiți dimineaţa. Iar asta i-a dăunat cifrei de afaceri.
"A existat o reacţie interesantă la început, atunci când a venit dimineaţa la 7 şi nu a mai reuşit să cumpere Big Mac sau Dublu CheeseBurger, cu care s-a obişnuit în Timişoara de 17 ani", mărturisește Daniel Boaje, directorul unui lanț de fast-food din România.
Cei care conştientizează problema colesterolului ajung la sală, unde îi aşteaptă un program draconic. Cum ora de sport nu e tocmai uşoară, jumătate dintre cursanţi renunţă la fitness înainte să apară primele rezultate.
Cristian Totoroanță, instructor de fitness: "Există persoane care îşi pierd răbdarea şi renunţă după două săptămâni. Toţi clienţii noştri vor să accelereze scăderea în greutate. Normal şi sănătos, se slăbeşte între 4 şi 6 kilograme pe lună".
Alternativa la sala de fitness e sportul medical sub îndrumarea unui kinetoterapeut.
Sebastian Miron, fiziokinetoterapeut, afirmă: "Nu suntem o sala de fitness, suntem un cabinet medical cu personal medical, pentru că la noi nu ajung oameni care sunt sănătoşi. Nu suntem neaparat obezi pe exterior, dar foarte mulți oameni au colesterolul crescut".
Dacă în 2012, un astfel de centru de fiziokinetoterapie avea 50 de clienţi, în numai un an, numărul persoanelor supraponderale care îi trec pragul a crescut de şase ori.
reporter: Gerhald Ernst
operator: Tiberiu Alasu
editor web: Răzvan Bulacu