În Piaţa 700 din Timişoara nu este deloc greu să cumperi produse interzise. Comerciantul își invită clienții la portbagajul maşinii sale de unde poate să-şi aleagă o varietate de artificii sau petarde, aproape toate interzise de lege: ”Asta... asta face şi mai fain, cumva mai special, avem de bubuit, avem vulcan, îl punem jos şi face ca vulcanul”.
Preţurile sunt negociabile, mai ales că după noaptea dintre ani nu se mai găsesc cumpărători. Comercianții dau asigurări că produsele pe care le vând nu sunt deloc periculoase: ”Asta-i cea mai tare, bubuie tare”, - Dar să nu explodeze în mână! ”Nu, uitaţi aici, exact aşa, asta e, bubuie de nu-i adevărat”.
Potrivit legilor din ţara noastră, doar produsele pirotehnice din categoria I pot fi puse pe piaţă.O astfel de petardă de categoria a III-a poate fi cumpărată din orice piaţă din Timişoara, deşi comercializarea unor astfel de produse este interzisă. Nu are instrucţiuni în limba română, iar folosirea acesteia poate provoca răni
grave.
Peste 50.000 de produse pirotehnice ilegale au fost confiscate în această lună de poliţişti şi jandarmi, iar comercianţii au fost amendaţi. Sancțiunile nu i-au descurajat pe vânzători.
”În această perioadă poliţiştii continuă acţiunile în cadrul campaniei „Foc de artificii". Aducem la cunoştinţă faptul că deţinerea, comercializarea sau folosirea materialelor pirotehnice constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii”, precizează Ionuţ Bocancea, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.
Comercianţii se pot alege cu amenzi de până la 7.500 de lei sau chiar cu închisoare. Și deşi produsele s-au vândut ca pâinea caldă în pieţe, sunt şi oameni conştienţi de pericolul unor astfel de materiale pirotehnice: ”Sunt ilegale, unu la mână, doi la mână, sunt foarte periculoase şi trei, nu trebuie să dăm un exemplu prost la
copii”, ”Rişti să nu iei ceea ce trebuie şi mai bine fără”, ”Sunt periculoase, sunt contrafăcute, e greu...”, Nu aţi risca? ”Nu”.
”S-ar putea să explodeze mai repede decât se aşteaptă, să le explodeze în mână, să le afecteze vederea, auzul şi să lase mărci care nu se vor mai şterge”, precizează Mihai Grecu, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe, Spitalul Județean Timişoara.
Numai anul trecut în noaptea dintre ani, trei persoane au ajuns la urgenţe din cauza acestor produse.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche