Așa se face că tot mai mulți studenți de anul I răspund pozitiv anunțurilor de recrutare de...voluntari. Tinerii sunt conștienți că organizând evenimente pentru colegii lor nu pleacă de pe băncile facultății cu CV-ul gol.
„Poți să te înscrii ori de pe site-ul nostru, intri la secțiunea de recrutare și completezi un formular, sau de la standul din holul universității unde completezi un formular pe hârtie iar noi te vom contacta pentru a te programa la interviu".
Alexandru Banda este student în anul II la Facultatea de Matematică și Informatică, însă asta nu îl face să se ascundă toată ziua în spatele unui calculator. A vrut să își îmbunătățească abilitățile de comunicare, motiv pentru care, chiar din prima zi de facultate, s-a înscris în Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara ca ...voluntar. De un an de când face această activitate nu doar că se ocupă de recrutarea de membri noi, dar se mândrește cu experiența dobândită în urma proiectelor pe care le-a coordonat.
„HR-ul m-a ajutat să pot să trec peste această teamă de a vorbi cu oamenii și de a ține un discus în fața unui plublic. Totdeauna cântărește. Pot să spun, din experiență proprie, că am făcut o practică pe timp de vară, iar angajatorul avea mult mai multe așteptări de la mine, care activez într-o organizație studențească, decât de la ceilalți colegi", povestește Andrei Banda, student.
Pe urmele sale speră să calce sute de studenți de anul I, care vor să profite de anii de studenție ca sa dobandeasca experiențe noi, dar și câteva abilități care i-ar recomanda pe viitor în fața angajatorilor.
„Dezvoltare personală și să cunosc lume interesantă. Sunt în primul an și vreau să mă implic în cât mai multe proiecte și am auzit că asta este locul potrivit”.
„Cred că o să îmi placă să fiu alături de colegi, să îi ajut cu ce e nevoie și asta să mă ajute și pe mine. Cu siguranță o să întâlnesc tot felul de probleme pe care trebuie să le rezolv și atunci o să mă ajute să am experiență”.
Așa se face că numărul celor care aplică pentru a face muncă de voluntariat în organizațiile studențești crește de la an la an. Față de anul trecut, numărul celor care s-au înscris în prima săptămână aproape s-a dublat.
„Deocamdată au aplicat în jur de 250 de studenți. Având în vedere că este prima săptămână este un număr foarte mare. Dezvoltarea pe plan personal și profesional chiar se vede. Deprinzi foarte multe abilități. Sunt mult mai fluenți în comunicare, deprinzi abilități pe diverse arii, cum ar fi found raising sau scriere de proiecte”, explică Larisa Dumitroaea, responsabil HR, în cadrul OSUT.
Iar angajatorii nu rămân indiferenți în fața muncii de voluntariar, susțin agențiile de recrutare.
„E clar că te va ajuta în viitor pentru angajare. Este un plus în CV și este primul pas prin care poți să rupi acel cerc vicios prin care angajatorii cer experiență, iar oamenii care temină facultatea nu au acea experiență. Prin aceasta poți să demostrezi că știi ce înseamnă o cultură organizațională și un mediu de lucru”, spune Cristian Huzău – directorul operațional al unei agenții de recrutare.
La fel ca într-o companie, și în cadrul organizațiilor studențești tinerii trec pintr-un interviu, după care sunt repartizați pe departamente.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu